«Να αναδείξουμε την Παμβώτιδα με τρόπο υγιή και αειφορικό...»

on .

BARKES NOI

• «Για να προστατέψουμε τη λίμνη δεν χρειάζεται να τη βάλουμε σε… μία προστατευτική γυάλα και να αποκλείσουμε κάθε δραστηριότητα απ’ αυτήν, αλλά αντιθέτως, θα πρέπει όλοι μαζί με συνεργασία και διάλογο να εξετάσουμε τρόπους για την περαιτέρω ανάδειξή της με έναν υγιή τρόπο, αειφορικό, ο οποίος δεν θα την επιβαρύνει, αλλά θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη προστασία της».
Αυτό επισήμανε η Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Μάρθα Παλαιοπάνου κατά την εισήγησή της στο συνέδριο για την αξιοποίηση και διαχείριση των λιμνών που έλαβε χώρα στα Γιάννενα. Όπως πρόσθεσε, «τα περιθώρια για κάτι τέτοιο είναι μεγάλα κι εκεί είναι που πρέπει να δώσουν έμφαση αυτή εδώ η πόλη και οι τοπικές αρχές».
Η Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. σημείωσε πως ο ναυταθλητισμός είναι μία από τις δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάδειξης της λίμνης, της πόλης μας και ολόκληρης της Ηπείρου. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο άθλημα της Κωπηλασίας, το οποίο ο Ναυτικός Όμιλος υπηρετεί από την ίδρυσή του, το μακρινό 1954, ενώ μεγάλο τμήμα της ομιλίας της το αφιέρωσε στο πώς ο Ν.Ο.Ι. συντελεί με τη δράση του στην ανάδειξη και προβολή της λίμνης Παμβώτιδας σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά και διεθνώς. Μίλησε για τα πανελλήνια πρωταθλήματα Παίδων – Κορασίδων που διοργανώνονται στα Γιάννενα σε τακτά διαστήματα, με αφορμή τα οποία έρχονται στην πόλη μας εκατοντάδες αθλητές από κάθε γωνιά της χώρας, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να έρθουν στα Γιάννενα και την Παμβώτιδα διεθνείς διοργανώσεις της Κωπηλασίας που έχουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για τον τόπο μας και θύμισε ως παράδειγμα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων του 2019, για το οποίο η FISA έδωσε τα εύσημα στην πόλη και τους διοργανωτές.
Καταλήγοντας, συμπλήρωσε πως τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν διεθνές κωπηλατικό κέντρο κατά το πρότυπο της Λουκέρνης στην Ελβετία και να αναδειχθεί περαιτέρω η λίμνη μας μέσω του ναυταθλητισμού, αξιοποιώντας τον υγρό της στίβο για μεγάλες διοργανώσεις και προβάλλοντάς την σε διεθνές επίπεδο.
Την Κυριακή, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, δεκάδες βάρκες του Ν.Ο.Ι. έπλευσαν στο λιμανάκι του Περάματος και έκαναν μία αθλητική επίδειξη για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.