Η αφρικανική πανώλη απειλή για τις χοιροτροφικές μονάδες

on .

GOYROYNIA

• Κινητή «βόμβα» που απειλεί να τινάξει στον αέρα χοιροτροφικές μονάδες και της Ηπείρου είναι τα αγριογούρουνα που συναντώνται σε ιδιαίτερα μεγάλους πληθυσμούς και στην περιοχή μας, καθώς αποτελούν βασικούς φορείς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Εξάλλου, η ανεξέλεγκτη μετακίνηση ολόκληρων κοπαδιών από γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία προς την Ελλάδα διευκολύνει την «εισαγωγή» και μετάδοση της νόσου, εξαιτίας της οποίας μπορούν να καταστραφούν δεκάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Απαιτείται λοιπόν επαγρύπνηση τόσο των κτηνιάτρων όσο και φορέων όπως οι δασικές υπηρεσίες όπως επισημαίνει ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς σε Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.

Ερώτηση Γ. Αμυρά
Στην ερώτησή του ο Γ. Αμυράς ζητά τη θωράκιση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από την αφρικανική πανώλη των χοίρων με την έγκαιρη ενημέρωση, την άμεση διάγνωση και την ενεργοποίηση των σχετικών μηχανισμών ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα των χοιροτρόφων.
Όπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη ζωονόσος είναι ιδιαίτερα μεταδοτική σε χοίρους όλων των ηλικιών και δεν μεταδίδεται άμεσα ή έμμεσα στον άνθρωπο. Επιπλέον, τονίζει πως το φαινόμενο της πληθυσμιακής έκρηξης των αγριόχοιρων που μετακινούνται ανεξέλεγκτα από κράτος σε κράτος και μεταδίδουν το νόσημα και στους οικόσιτους χοίρους δικαιολογεί την τεράστια ανησυχία των ευρωπαϊκών κρατών για τον μεγάλο κίνδυνο στην αγροτική τους οικονομία.
Ο κ. Αμυράς καταλήγει σημειώνοντας πως, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για το συγκεκριμένο νόσημα, για την αποτροπή ή περιορισμό της ζωονόσου είναι απαραίτητη η συνεργασία υπηρεσιών, η επαγρύπνηση κτηνιάτρων και κατόχων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, κυνηγών, σφαγείων, εμπόρων, θηροφυλάκων, δασικών υπηρεσιών, ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων, καθώς και φορέων διαχείρισης απορριμμάτων σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Web Baner Antigoni