Αυστηρό το υγειονομικό πρωτόκολλο στο ποδόσφαιρο

on .

 

AYGENAKHS THLEDIASKEPSH 6 5 20

Σημαντικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας για την σταδιακή επιστροφή, αρχικά στις προπονήσεις και εν συνεχεία στους αγώνες, συζητήθηκαν στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη της της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ με την αντίστοιχη της Super League 1 και τους ιατρούς των 14 ομάδων της Super League, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και του προέδρου της Super League 1, Μηνά Λυσάνδρου.
Οι προπονήσεις των ομάδων της Super League 1 έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη σε μικρά γκρουπ παικτών και το αντικείμενο της χτεσινής τηλεδιάσκεψης ήταν η εφαρμογή των υγεινομικών πρωτοκόλλων. Οι γιατροί και επιστήμονες υγείας αντάλλαξαν απόψεις και διατύπωσαν ερωτήματα που θα απαντηθούν τις προσεχείς ημέρες από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας. Εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί και η σύνταξη του ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου για το ποδόσφαιρο, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των αγώνων.
Τόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού και συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισαν πως «το μοναδικό που ξέρουμε μέσα σε αυτήν την αβεβαιότητα είναι ότι πρέπει να πάμε με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια σε κάθε βήμα επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας. Η κατάσταση είναι ρευστή, τα πρωτόκολλα θα ανανεώνονται βάσει των νέων δεδομένων από εβδομάδα σε εβδομάδα και οι αποφάσεις σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά θα λαμβάνονται από τους επιστήμονες σε συνδυασμό και με την διεθνή πρακτική, η οποία άλλωστε ποικίλλει από χώρα σε χώρα σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο».
Από πλευράς της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα της υποεπιτροπής του Αθλητισμού συμμετείχαν στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη οι Αθανάσιος Εξαδάχτυλος (διδάκτωρ του ΑΠΘ, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου) και Γεώργιος Σαρόγλου (Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ).
Από πλευράς της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ συμμετείχαν οι Παναγιώτης Σκανδαλάκης (Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος ΕΣΚΑΝ), Αθανάσιος Τσακρής (Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, επιστημονικός συνεργάτης ΕΟΔΥ), Γεώργιος Μαρίνος (Διευθυντής Γενικής Ιατρικής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΓΝΑ “Λαϊκό”), Οδυσσέας Παξινός (Σμήναρχος, Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθλητίατρος “251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας”), Μαρίνα Καλογριδάκη (Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΓΝΑ «ΚΑΤ»).
Από πλευράς της Super League συμμετείχαν ο διευθυντής διοργάνωσης πρωταθλημάτων, Θοδωρής Λάιος, και ο επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής, Ξενοφών Ρούσσης, ενώ τις 14 ΠΑΕ εκπροσώπησαν οι γιατροί Χαράλαμπος Λάλος (AEK), Γεώργιος Μπασδέκης (Λάρισα), Θεοχάρης Κυριακίδης (Άρης), Παναγιώτης Μπουντούρης (Αστέρας Τρίπολης), Νικόλαος Πισκοπάκης (Ατρόμητος), Ευάγγελος Παγουλάτος (ΝΠΣ Βόλος), Χρήστος Χολέβας (Λαμία), Ιωάννης Πετκίδης (Ξάνθη), Χρήστος Θέος (Ολυμπιακός), Θεόδωρος Κοκκινάκης (Ολυμπιακός), Γιώργος Κουβίδης (ΟΦΗ), Ιωάννης Λεβάκος (Παναθηναϊκός), Γρηγόριος Ζήσης (Παναιτωλικός), Αριστείδης Ντούσιας (Πανιώνιος), Ευθύμιος Παπασούλης (ΠΑΟΚ), Κυριάκος Κυριάκος (ΠΑΟΚ).