Επιστροφή εισφορών διεκδικούν 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι

on .

SYNTAKSIOYXOI TAMEIO

• Την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, διεκδικεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και χθες πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι διεκδικούμενες επιστροφές για κάθε συνταξιούχο φθάνουν τις 3.000 ευρώ!
Υπόσχεση Τ. Πετρόπουλου
Το προεδρείο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων πάντως συναντήθηκε χθες με τον Υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο,  ο οποίος, όπως υποστηρίζει το Δίκτυο, αναγνώρισε ότι είναι παράνομη η παρακράτηση των εισφορών και δήλωσε ότι από 1/1/2018 θα δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ ώστε να υπολογιστούν τα οφειλόμενα ανά συνταξιούχο, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για την καταβολή τους.
Επειδή όμως οι συνταξιούχοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, ο πρόεδρός τους πρόκειται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα.
Όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους. Εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.