Comp 1

Κόντρα λογιστών - Υπ. Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις

on .

FOROLOGIKES DHLOSEIS AADE

 Στα «κάγκελα» βρίσκονται λογιστές και φοροτεχνικοί με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αρνείται να δώσει παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, 

Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και αφού προηγουμένως έστειλε πλήθος υπομνημάτων και επιστολών προς τον Κ. Χατζηδάκη ώστε να άρει τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τα οποία καθιστούν ανέφικτη την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εμπρόθεσμα, ενώ επισήμανε και σειρά λαθών, παραλείψεων και αστοχιών στις εν λόγω διαδικασίες που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Το Οικον. Επιμελητήριο Ηπείρου

Θέση για μια ακόμη φορά παίρνει και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ηπείρου, το οποίο με επιστολή του προς τον Υπ. Οικονομικών ζητά την παράταση της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ενώ καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις. 

Στην επιστολή (την υπογράφει η Πρόεδρος Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου) οι εκπρόσωποι του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου αναγνωρίζουν τον υψηλό φόρτο εργασίας και τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια που αντιμετωπίζουν οι λογιστές κατά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων. Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτού του αυξημένου όγκου εργασίας, προτείνουν τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής λίστας ραντεβού, στα πρότυπα των μηχανογράφων για τους φορολογικούς μηχανισμούς. Αυτή η λίστα θα επιτρέπει στους λογιστές να κλείνουν ραντεβού και να δηλώνουν το ΑΦΜ της επιχείρησης για την οποία θα υποβάλουν τη δήλωση, εξασφαλίζοντας έτσι την ομαλή και έγκαιρη υποβολή όλων των δηλώσεων.

Αναγκαία η παράταση!

Επιπλέον, το 6ο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου υπογραμμίζει ότι έχουν προκύψει σφάλματα στις υποβολές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθιστώντας απαραίτητη την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων, προτείνουν την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Αυτή η παράταση θα δώσει τη δυνατότητα στους λογιστές να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις έγκυρα και έγκαιρα, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της ακρίβειας των οικονομικών στοιχείων και βοηθώντας τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

«Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία του φορολογικού συστήματος, στην αποφυγή περιττών επιβαρύνσεων για τους φορολογούμενους και τους λογιστές, καθώς και στη διασφάλιση των ανθρώπινων συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στα λογιστικά γραφεία», τονίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο και καλεί τον Υπουργό Οικονομίας να εξετάσει σοβαρά την πρόταση αυτή, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η υιοθέτησή της θα έχει θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομικής κοινότητας.