Πίσω έχει μείνει η Ήπειρος στις νεοφυείς επιχειρήσεις!

on .

KAINOTOMIA STARTUP

Πολύ δρόμο πρέπει να διανύσει ακόμα η Ήπειρος προκειμένου να μετατραπεί σε «πόλο» καινοτομίας, αποκτώντας τον τίτλο της ελληνικής «silicon valley»! Προς αυτή την κατεύθυνση προφανώς και θα συμβάλλει η ίδρυση και λειτουργία του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Καινοτομίας, όμως, προς το παρόν, τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την περιοχή μας.

Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από έρευνα του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών η οποία παρουσιάζει την πορεία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Με βάση τα πορίσματά της και συγκεκριμένα, τα στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου από το «Elevate Greece», η Ήπειρος περιλαμβάνεται στην ομάδα των Περιφερειών που την προηγούμενη χρονιά φιλοξενούσαν κάτω από 10 νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), οι οποίες αποτελούν βασικό μοχλό προώθησης της καινοτομίας για μία περιοχή. 

Οι Περιφέρειες

Πιο αναλυτικά, στην έρευνα εμφανίζονται 664 εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις τον περασμένο Νοέμβριο στη χώρα μας. H Αττική καταλαμβάνει την πρώτη θέση, καθώς αποτελεί έδρα του 68% των start up επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Δεύτερη σε σπουδαιότητα έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με 14%, τρίτη η Κρήτη με 6% και τέταρτη η Δυτική Ελλάδα με 3% του συνόλου των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας. Λιγότερες από 10 startups ανά Περιφέρεια καταγράφονται εκτός από την Ήπειρο και σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησο.

Κύριοι κλάδοι

Οι τρεις πιο σημαντικοί κλάδοι ως προς τον αριθμό των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων είναι οι επιστήμες της ζωής (Med Tech, Health Tech, Bio Tech), το περιβάλλον (Environment, Energy-Green Tech, Clean Tech) και το Travel, Hospitality, Leisure. Μάλιστα, αυτοί οι τρεις κλάδοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων όλου του δείγματος. Όσο για τη μεταποίηση, την οποία οι χώρες της Δύσης επαναφέρουν ως σημαντικό στοιχείο στην ατζέντα τους για το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, καταγράφονται στο startup οικοσύστημα μόνο 35 επιχειρήσεις συνολικά σε όλη τη χώρα, δηλαδή μόνο το 5% περίπου του συνολικού πληθυσμού τους. Σε επίπεδο επικράτειας, το κύριο μέσο που χρησιμοποιούν οι startuppers για να ιδρύσουν μια επιχείρηση είναι η αυτοχρηματοδότηση, ενώ η (εξωτερική) χρηματοδότηση αφορά λιγότερες από τις μισές.