Η νέα εθνική Στρατηγική στον Αγροδιατροφικό τομέα

on .

oikonomia

Ε γγειοβελτιωτικά έργα που μπορούν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπή. Λιβανός κατά την παρέμβασή του στο Delphi Economic Forum VI όπου ανέπτυξε το σχέδιο και τις προτεραιότητες του Υπουργείου στην διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής που θα οδηγήσει σε μια νέα εποχής στον αγροδιατροφικό τομέα.
Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της νέας Εθνικής Στρατηγικής ο κ. Λιβανός υπογράμμισε επτά σημεία:
1.Η άμεση στήριξη του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας του covid.
2. Η ένταξη έργων υποδομής και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα στο Ταμείο Ανάκαμψης
3. Η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης & κατάρτισης ει δυνατόν από το νηπιαγωγείο και ιδίως ταχύρυθμα μαθήματα για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν αγρότες.
4.Η ενδυνάμωση των ελέγχων για να «χτυπήσουμε» τις παράνομες ελληνοποιήσεις και να προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές και παραγωγούς
5. Η προώθηση της εξωστρέφειας μέσω της άσκησης πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και της ανάπτυξης κέντρων καινοτομίας για την αγροδιατροφή.
6. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
7. Η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα μας.
Κάλεσμα σε τράπεζες,  επιστήμονες και νέους
Στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής ο Υπουργός απηύθυνε πρόσκληση για συνένωση δυνάμεων «ο καθένας από τον τομέα του και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη και την αποστολή που μας αναλογεί».
Όπως είπε για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε:
• Την εξειδικευμένη γνώση, την εμπειρία αλλά και τη διαμόρφωση καινοτόμων σκέψεων και προτάσεων του επιστημονικού κόσμου
• Την άμεση και αποτελεσματική συνεργασία με τις τράπεζες, την ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας, επιτάχυνση των διαδικασιών του Ταμείου Εγγυοδοσίας
• Εμπνευσμένους και οραματιστές επιχειρηματίες, που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για επενδύσεις στο R&D, για καθετοποίηση, για καινοτομία, για εξωστρέφεια.
• Καταναλωτές, τουριστική βιομηχανία και εστίαση που τιμούν και προτιμούν τα ελληνικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν τη θέση τους αναλογεί στην ελληνική αγορά.
• Αγρότες και συνεταιρισμούς με νέα σύγχρονη αντίληψη, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες απαιτήσεις της εποχής που απαιτούν συνέργειες και προσαρμοστικότητα.
• Νέους που θα βρεθούν στην αιχμή της αγροτικής παραγωγής, που οι καλλιεργητικές μέθοδοι με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας θα είναι πιο αποδοτικές, αλλά και λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον. Μια νέα εποχή που η ποιότητα θα χαρακτηρίζει τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές.
Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον των νέων της πατρίδας μας θα κερδηθεί στην ελληνική περιφέρεια. Μέσα από την ανάδειξη της αγροδιατροφής σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και τη σύνδεσή της με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα του 21ου αιώνα.