Να εφαρμόζεται ο νόμος αλλά με βάση τη λογική!

on .

ASTYNOMIA PROSTIMO
• Έλεγχοι για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό γίνονται καθημερινά και στα Γιάννενα, πρόστιμα επιβάλλονται από τις Αρχές σ’ όσους παρανομούν, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αστυνομία πρέπει να… εξαντλεί σε ορισμένες περιπτώσεις την αυστηρότητά της στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για την εφαρμογή του νόμου.
Για παράδειγμα, δεν μπορεί να επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα σε πολίτες που το μόνο… έγκλημά τους είναι ότι, ευρισκόμενοι σε υπαίθριο χώρο και χωρίς συνωστισμό γύρω τους, κατεβάζουν τη μάσκα για να πιουν τον καφέ τους. Αυτό ακριβώς συνέβη σε συμπολίτη μας εκπαιδευτικό, ο οποίος με επιστολή του προς τον «Π.Λ.» αφηγείται την περιπέτειά του και με βάσιμα επιχειρήματα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την ποινή που του επιβλήθηκε. 
 Η επιστολή
Με γλαφυρό τρόπο ο Α.Σ. διηγείται μέσω της επιστολής του για ποιο λόγο του επιβλήθηκε πριν λίγες ημέρες πρόστιμο ύψους 300 ευρώ επειδή κατέβασε τη μάσκα του για να πιει καφέ σε πάρκο της πόλης. Γράφει λοιπόν τα ακόλουθα:
«Κύριε Διευθυντά, είμαι εκπαιδευτικός σε ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της πόλης μας. Τη Δευτέρα 28/12 βγήκα από το σπίτι μου με sms κωδικού 6 (άσκηση) για περπάτημα στις 11:00 π.μ.. Στα μισά της διαδρομής πήρα καφέ από ζαχαροπλαστείο στην περιοχή του Γηροκομείου και επειδή έπιασε βροχή περίμενα κάτω από τα πεύκα στο πάρκο του Γηροκομείου μέχρι να σταματήσει, φορώντας τη μάσκα (στο πηγούνι) και πίνοντας τον καφέ. Όταν σταμάτησε η βροχή (περίπου μετά από 10 λεπτά) φόρεσα τη μάσκα για να βγω στο δρόμο και να συνεχίσω το περπάτημα. Τότε ήρθε για έλεγχο μέσα στο πάρκο ένας αστυνομικός με μηχανή. Μου ζήτησε την ταυτότητα και μου είπε ότι θα μου επιβάλλει πρόστιμο για μη σωστή χρήση μάσκας! Πραγματικά δεν ήξερα ότι απαγορεύεται να τρως ή να πίνεις καφέ στο δρόμο αφού όσοι παίρνουν τρόφιμα από φούρνο ή ροφήματα από take away στο δρόμο τρώνε... Φυσικά, έκανα έγγραφη αντίρρηση επιβολής προστίμου (ηλεκτρονικά) αλλά τίποτα.
«Καλά να πάθεις δάσκαλε», θα πει κάποιος από εσάς! Περιμένετε… τη Δευτέρα 11/1 που θα ξεκινήσουν τα σχολεία. Στο διάλειμμα θα είμαι εφημερία στην αυλή για να προσέχω 330 παιδιά χωρίς μάσκα (όσο τρώνε) ή ακόμα χειρότερα στο διάδρομο ή στο γυμναστήριο (αν βρέχει). Και φυσικά και εγώ όπως και οι άλλοι 30 συνάδελφοι θα ανεβοκατεβάζουμε τη μάσκα για να πιούμε τον καφέ μας. Μήπως θα είναι παράνομος;
Την Κυριακή 4/1 βγήκα από το σπίτι μου με sms κωδ. 6 (άσκηση) για περπάτημα στις 10:45 π.μ.. Αυτή τη φορά δεν πήρα καφέ, ούτε τόλμησα να βγάλω τη μάσκα. Περνώντας από την πλατεία Μαβίλη υπήρχαν οκτώ αστυνομικοί με μηχανές, οι τρεις χωρίς μάσκα έπιναν καφέ.
Συμπέρασμα: Στο σχολείο με 330 παιδιά γύρω μου και 30 συναδέλφους δεν πειράζει αν δε φοράω μάσκα όσο πίνω καφέ. Αστυνομικοί και δημοτ. Αστυνομικοί δεν πειράζει αν πίνουν καφέ. Αν καπνίζω στο πεζοδρόμιο ή τρώω δεν πειράζει. Στην πλατεία Πάργης 100 άτομα χωρίς μάσκα να πίνουν καφέ δεν πειράζει. Στο πάρκο του Γηροκομείου όμως, ημέρα βροχής, με πέντε άτομα γύρω μου (ένας σε κάθε δέντρο) είμαι παράνομος! 
Κλείνω λέγοντας ότι αν κάποιος πάρει καφέ ή τυρόπιτα και πάει και καθίσει σε ένα παγκάκι μόνος του ή σε μια πλατεία κρατώντας αποστάσεις δεν πειράζει αν βγάλει για πέντε λεπτά τη μάσκα, είτε είναι πολίτης είτε αστυνόμος. Μήπως οι αστυνόμοι θα πρέπει να είναι λίγο πιο ελαστικοί με την επιβολή προστίμων; Καλή χρονιά σε όλους!».