Να επιστραφούν στο Δημόσιο τα 10.119 ακίνητα που δέσμευσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

on .

PYLH KASTROY

• Την άμεση επιστροφή από το Υπερταμείο των 10.119 ακινήτων της χώρας που δέσμευσε η κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ζητάει το Κίνημα Αλλαγής με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε το σύνολο των βουλευτών του με αποδέκτες τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Οι βουλευτές επικαλούνται την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τονίζουν ότι η μεταβίβαση στο Υπερταμείο είναι άκυρη, κάνοντας λόγο «για ραγαδιασμό της Κυβέρνησης Τσίπρα». Στην ερώτησή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε αυτό που αρνήθηκαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο κι αν πιέστηκαν από τους εταίρους, την υποθήκευση όλης της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια ως ενέχυρο στους δανειστές», κάτι που εξειδικεύθηκε με τον εφαρμοστικό νόμο 4389/2016 του τρίτου μνημονίου, με τον οποίο ιδρύθηκε η Εταιρεία Συμμέτοχων και Περιουσίας Α.Ε., το λεγόμενο “Υπερταμείο”, με διάρκεια 99 έτη.
Ειδικότερα στην ΕΤΑΔ Α.Ε. μεταβιβάζονται η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στην, με την εξαίρεση αιγιαλών, παραλιών, παρόχθιων εκτάσεων, υδρότοπων, περιοχών Ramsar και Natura, αρχαιολογικών χώρων, αμιγώς δασικών εκτάσεων κ.λπ. τα οποία υπολογίζονται περίπου σε 72.000 ακίνητα. Παράλληλα αναφέρεται ότι ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση, παραμένουν μεν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου, τελούν ωστόσο υπό τον έλεγχο της ΕΤΑΔ και δια μέσου αυτής του Υπερταμείου.
Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, «αυτά δεν ήταν αρκετά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου, η οποία, παραβιάζοντας μάλιστα τα όσα προβλέπονταν απέδειξε την πλήρη υποταγή στους πιστωτές και μεταβίβασε στο Υπερταμείο με δύο αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου 10.119 ακίνητα κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., υποκρυπτόμενα στους αντίστοιχους ΚΑΕΚ, προκειμένου να μη λάβουν γνώση οι τοπικές κοινωνίες, καθώς, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, μεταξύ των ακινήτων αυτών συμπεριλαμβάνονταν αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία».