Και Ηπειρώτες εξαπατήθηκαν από ηλεκτρονικό κατάστημα

on .

HLEKTRONIKES APATES KARTA

• «Συναγερμός» έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς τελευταία «βροχή» πέφτουν οι ηλεκτρονικές απάτες στη χώρα μας, με θύματα ανυποψίαστους πολίτες! Ενόψει μάλιστα και των πασχαλινών αγορών, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί με τα διαδικτυακά τους ψώνια.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου σχημάτισε δικογραφίες σε βάρος υπευθύνων ηλεκτρονικού καταστήματος για απάτες, καθώς προηγήθηκαν καταγγελίες τεσσάρων πολιτών. Κατά τον τελευταίο μήνα, αφού πραγματοποίησαν παραγγελίες προϊόντων προέβησαν στην εξόφλησή τους, χωρίς όμως να παραλάβουν τα προϊόντα, ενώ το ηλεκτρονικό κατάστημα έχει «κατεβάσει ρολά».
Το σύνολο της αξίας των τεσσάρων συναλλαγών ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 4.060 ευρώ.
Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν από τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας και το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Χρήσιμες συμβουλές
Για ασφαλείς αγορές μέσω διαδικτύου, η ΕΛ.ΑΣ. καλεί τους πολίτες:
-Πριν προχωρήσουν στην αγορά να κάνουν πρώτα τη δική τους διαδικτυακή έρευνα για το ηλεκτρονικό κατάστημα. Κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα οφείλει να παρέχει σε ευδιάκριτο σημείο το είδος και το όνομα της επιχείρησης, την έδρα της και τα διαθέσιμα στοιχεία επικοινωνίας με αυτή.
-Να βεβαιωθούν ότι η σελίδα πληρωμής του καταστήματος χρησιμοποιεί τεχνολογία κρυπτογράφησης SSL (Secure Sockets Layer). Όταν φτάσει η στιγμή πληρωμής, η διεύθυνση της ιστοσελίδας θα πρέπει να ξεκινά με https:// και όχι απλά με http://. Επίσης, στο κάτω μέρος του περιηγητή (browser) θα πρέπει να υπάρχει λουκετάκι.
- Με την ολοκλήρωση της αγοράς θα πρέπει να λαμβάνουν επιβεβαίωση της παραγγελίας από το ηλεκτρονικό κατάστημα, η οποία συνήθως στέλνεται με e-mail. Εάν δεν λάβουν κάποιο μήνυμα επιβεβαίωσης, να επικοινωνούν με το κατάστημα για να δουν αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.
- Αν έχει παρέλθει ο προκαθορισμένος χρόνος παράδοσης του προϊόντος και δεν το έχουν λάβει, να επικοινωνούν με το κατάστημα.
- Μόλις παραλάβουν το προϊόν να το ελέγξουν το προσεκτικά για να βεβαιωθούν ότι παρέλαβαν ακριβώς αυτό που παρήγγειλαν και χωρίς κάποιο ελάττωμα.
- Να αποκθηκεύουν όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την αγορά.
• Περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με ασφαλείς διαδικτυακές αγορές στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr στην ενότητα e-commerce και feel safe-> Καταναλωτές.

36 κλοπές!
Σε 36 (!) κλοπές εμπλέκεται συμμορία στην Πρέβεζα που είχε ρημάξει σπίτια, αυτοκίνητα, ακόμη και… Μουσείο, με την αξία των κλοπιμαίων να υπολογίζεται στις 119.000 ευρώ. Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Ασφάλειας συνελήφθησαν χθες το πρωί στην Πρέβεζα συνολικά 4 άτομα.
Πρόκειται για ημεδαπούς, ηλικίας από 23 έως 35 ετών, σε βάρος των οποίων είχε σχηματιστεί κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία. Όπως προέκυψε ύστερα από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, είχαν οργανωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, κυρίως από μονοκατοικίες, από όπου αφαιρούσαν κυρίως τιμαλφή, χρηματικά ποσά και ηλεκτρονικές συσκευές.
Στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται τα στοιχεία ακόμη 6 ημεδαπών συνεργών τους, καθώς επίσης και 3 ημεδαπών, που κατηγορούνται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Από την έρευνα διακριβώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, εμπλέκονται σε συνολικά 36 υποθέσεις κλοπών-διαρρήξεων, που αφορούν ειδικότερα σε: • 29 κλοπές-διαρρήξεις κατοικιών, • κλοπή χρηματοκιβωτίου από σπίτι, που περιείχε χρηματικό ποσό 31.000 ευρώ, • κλοπή από ιδιωτικό μουσείο, • 2 κλοπές από αυτοκίνητα, • 2 κλοπές από σταθμούς ύδρευσης Τοπικών Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) και • κλοπή μετασχηματιστή του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.).