Προτάσεις με καλύτερους όρους καταθέτουν οι Μεσίτες Ιωαννίνων

on .

AKINHTA FOROS STEGASTIKO

• Συγκεκριμένες προτάσεις για προγράμματα στεγαστικής φύσεως που ήδη «τρέχουν», καθώς και για άλλα που ολοκληρώθηκαν και ενδέχεται να επανέλθουν, κατέθεσε ο Σύλλογος Μεσιτών Ιωαννίνων, (υπό τον πρόεδρο Θεοδ. Μπάσιο) σε συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, βουλευτή Ιωαννίνων Μ. Κεφάλα.

 Σχετικά με το πρόγραμμα «Ανακαίνιση με Επιστροφή φόρου» ο Σύλλογος προτείνει να προσαρμοστεί στα υψηλότερα ποσοστά επιδότησης η μετάβαση σε αντλίες θερμότητας για τις περιοχές της Ελλάδας που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια αιθαλομίχλης. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάθε χειμώνα τα Γιάννενα και το οποίο απειλεί τη δημόσια υγεία. 

Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα «τρέχει» ήδη από 1η Ιανουαρίου με νέο ποσοστό επιδότησης στην ανακαίνιση ακινήτων και συνολική δαπάνη τις 16.000 ευρώ. Η επιδότηση εκπίπτει από την φορολογία εισοδήματος με απόσβεση σε βάθος 5ετίας, το πρόγραμμα επιδοτεί 100% στην παροχή υπηρεσιών και 1/3 του ποσού των υπηρεσιών για τα υλικά. 

«Το Σπίτι μου»

 Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στο πρόγραμμα «Το Σπίτι μου» που αφορούσε νέους από ηλικίες 25-39 για την απόκτηση ακινήτου με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης. Προϋποθέσεις ήταν τα ακίνητα να είναι αξίας έως 200.000 ευρώ, με μέγεθος έως 150 τ.μ. Να έχουν παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς. Το ποσό δανείου έφτανε έως το 90% της αξίας του ακινήτου βάσει συμβολαίου αγοράς με μέγιστο 150.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση από τη Δ.ΥΠ.Α. καθιστούσε άτοκο το 75% του δανείου και ευνοϊκό επιτόκιο για το υπολειπόμενο 25% του κεφαλαίου.

Σε περίπτωση επαναφοράς του προγράμματος ο Σύλλογος Μεσιτών Ιωαννίνων προτείνει:

 Διεύρυνση των ηλικιακών περιορισμών, πέραν των 39 ετών. 

-Δυνατότητα αγοράς και νεότερων ακινήτων και όχι περιορισμός 15 ετίας.

- Αύξηση ποσού δανείου από το όριο των 150.000 που υφίσταται τώρα. 

-Δυνατότητα ακόμη και ανέγερσης ακινήτου. 

 Κοινωνική Αντιπαροχή

- Από 10 ήδη επιλεγμένα οικόπεδα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ θα παραχωρηθούν προς ιδιώτες χωρίς το Δημόσιο να χάνει την κυριότητα της γης. Από τα σπίτια που θα χτιστούν από τις τεχνικές εταιρίες τα μισά θα διατεθούν για εμπορική αξιοποίηση και τα υπόλοιπα θα δοθούν με χαμηλό ενοίκιο για κοινωνική στέγαση.

Ο Σύλλογος Μεσιτών προτείνει να βρεθεί κατάλληλο οικόπεδο και στην πόλη των Ιωαννίνων από συνεργαζόμενους οργανισμούς του Δημοσίου ή ακόμη και από εκτάσεις αγνώστου ιδιοκτησίας που θα επέλθουν στο Δημόσιο με την λήξη των ενστάσεων από το Κτηματολόγιο.