ΒΙΚΟΣ: Χρηματοδότηση 62,8 εκατ. ευρώ μέσω Eurobank και Ταμείου Ανάκαμψης

on .

BIKOS ERGOSTASIO

• Στην υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης 50,3 εκατ. με την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ) προχώρησε η Eurobank, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για τη χρηματοδότηση επένδυσης συνολικού ύψους 62,8 εκατ. που υλοποιεί η εταιρία στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω χρηματοδότηση αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους 62,8 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρία και εμπίπτει στον πυλώνα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η επένδυση χρηματοδοτείται κατά 50% από πόρους του ΤΑΑ (31,4 εκατ. ευρώ) και 30% μέσω δανείου της Eurobank (18,8 εκατ. ευρώ). Το 20% καλύπτεται μέσω ιδίας συμμετοχής της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε..

Το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει 79 υποέργα εκσυγχρονισμού συνολικού προϋπολογισμού 62.828.486,22 εκ. ευρώ, τα οποία θα υλοποιηθούν στα τρία εργοστάσια της εταιρίας στην Π.Ε. Ιωαννίνων, καθώς και υποστηρικτικά έργα για την αύξηση της παραγωγικής δύναμης και την εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους, που εναρμονίζονται απόλυτα με τους στόχους του «Ελλάδα 2.0». 

Στόχος της χρηματοδότησης είναι η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε. που έχει στον πυρήνα του τη χρήση πρωτοποριακών αναδυόμενων τεχνολογιών για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και την ενίσχυση της αλυσίδας αξίας της εταιρίας, που παραμένει συνεπής στην προσφορά προϊόντων υψηλής ποιότητας τα τελευταία 33 χρόνια λειτουργίας της.

Η σύμβαση υπεγράφη παρουσία του αναπλ. Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Ν. Παπαθανάση, του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστη Καβαλάκη, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε., Πέτρου Σεπετά και του αναπλ. Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank Κων. Βασιλείου, στο Κτίριο Διοίκησης της Eurobank, στην Αθήνα.

Δηλώσεις

-Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων A.E., Πέτρος Σεπετάς, σε δήλωσή του τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε μία εταιρία που 33 χρόνια σεβόμαστε τον καταναλωτή και την παράδοση επενδύοντας στο μέλλον. Εξελισσόμαστε και επενδύουμε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στη βελτιστοποίηση του ενεργειακού κόστους, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας μας. Τριάντα τρία χρόνια μετά συνεχίζουμε να επενδύουμε στα ποιοτικά παραγόμενα προϊόντα, στις αρχές και τις αξίες μας, στους ανθρώπους μας, στην Ήπειρο, στην Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».

- Από την πλευρά του ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, σε δηλώσεις του, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η δανειακή σύμβαση εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση μιας επένδυσης που έχει σημαντικές διαστάσεις καθώς στοχεύει στον εκσυγχρονισμό μια παραγωγικής επιχείρησης με εξαγωγικό προσανατολισμό και θα υλοποιηθεί στα εργοστάσια της που βρίσκονται στην περιφέρεια της χώρας μας, στην Ήπειρο».

-  Ο αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank, Κων. Βασιλείου, σημείωσε: «Με τη συμφωνία αυτή ξεκινάει μια πολύ σημαντική επένδυση στον τομέα της εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών στη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό τον εκσυγχρονισμό, την περαιτέρω ψηφιοποίηση, την ενίσχυση της καινοτομίας,την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η επένδυση αυτή διευρύνει ακόμα περισσότερο την ηγετική θέση της εταιρείας στην αγορά και αποτυπώνει το διαχρονικό όραμα μίας αμιγώς οικογενειακής ελληνικής επιχείρησης…».