ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ: Έλεγχοι και πρόστιμα στην αγορά

on .

SOYPER MARKET KAROTSI

• Στα φαινόμενα αισχροκέρδειας που καταγράφονται στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά αναφέρθηκε ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 είπε πως από τους ελέγχους προκύπτει 6% - 8% αισχροκέρδεια ή αθέμιτη κερδοφορία, ενώ ανακοίνωσε ότι έρχεται νομοθετική ρύθμιση, ώστε «να αναγράφονται με την ίδια γραμματοσειρά και με το ίδιο μέγεθος γραμμάτων, η τιμή του προϊόντος και η τιμή του ανά κιλό ή όγκο για να μπορεί να δει ο καταναλωτής ακριβώς τι και πόσο αγοράζει».

Ο αναπλ. Υπουργός κάλεσε τους καταναλωτές να κάνουν καταγγελία για ότι παράτυπο διαπιστώνουν, συμπληρώνοντας πως «για αισχροκέρδεια έχουμε επιβάλει πρόστιμα 3 εκατ. ευρώ και συνεχίζουμε καθημερινά τους ελέγχους». 

Το «Market Pass»

Στο μεταξύ, από την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται ν’ ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του πολυσυζητημένου «Market Pass», ενώ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση. Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα είναι ανοιχτή έως και τις 15 Μαρτίου και οι δικαιούχοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς Taxis.

Όπως ήδη ανακοινώθηκε, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές. Τα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα είτε στην ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τις 3 Μαρτίου.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Για όσους επιλέξουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, επειδή τα ποσά θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η τελευταία πληρωμή θα γίνει έως τις 3 Μαΐου και θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης και όχι το 100%.

Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται στους δικαιούχους χωρίς την υποχρέωση αγορών, γιατί ούτως ή άλλως όλα τα νοικοκυριά ψωνίζουν από καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, όπως είχε επισημάνει και ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης. 

Τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά για να λάβουν την ενίσχυση είναι:

- Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

- Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

- Σημειώνεται ότι το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.