«Ένεση» 840 εκ. ευρώ για το ρεύμα από την Κυβέρνηση και τον Ιανουάριο!

on .

DEH EYRO LOGARIASMOS XARATSI

• Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, με βασικό στόχο να περιοριστεί η υπέρμετρη επιβάρυνση στα νοικοκυριά, τους αγρότες, αλλά και στις επιχειρήσεις της χώρας. 

Για τα νοικοκυριά θα απορροφηθεί σχεδόν το 80% της αύξησης, ενώ για τους αγρότες το ποσοστό θα ανέλθει περίπου στο 92%. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 840 εκ. ευρώ. «Αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η ουσιαστική στήριξη όλων των καταναλωτών, για όσο διάστημα διαρκεί  η κρίση», ανέφερε ο Υπουργός, ο οποίος εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ε.Ε. να βάλει πλαφόν στο φυσικό αέριο: «Αποτελεί μια  λύση που ήταν και απαραίτητη και αναγκαία. Όπως αποδεικνύουν και τα αδιάψευστα στοιχεία, αν αυτός ο Μηχανισμός είχε υιοθετηθεί και εφαρμοστεί νωρίτερα, το πλαφόν θα είχε επιβληθεί για πάνω από 30 ημέρες τη χρονιά και συνεπώς θα είχαμε γλιτώσει τεράστια ποσά στο φυσικό αέριο ιδίως τον προηγούμενο Αύγουστο που η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 340 ευρώ/MWH  δέκα φορές υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ενώ όπως διευκρίνισε το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που διατίθενται κι αυτό τον μήνα, προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 330 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφάται έως το 87% της αύξησης.

- Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh, η επιδότηση ανέρχεται σε 280 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

- Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια

- Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 €/ΜWh. Απορροφάται σχεδόν το 80% της αύξησης.

- Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134€/MWh.

- Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 €/MWh.

- Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 €/MWh. Απορροφάται έως το 92% της αύξησης.