Διαχειρίσιμο το κόστος της πράσινης μετάβασης για την ελληνική οικονομία

on .

MEGALOY

• Εφικτό και διαχειρίσιμο αναμένεται το κόστος της πράσινης μετάβασης για την ελληνική οικονομία, εκτίμησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο 15ο συνέδριο της Credit Risk Management που διοργάνωσε η ICAP CRIF, με θέμα «Βιώσιμη Τραπεζική: Χρηματοδοτώντας το Αύριο».

Η πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας με στόχο την εκπλήρωση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων εντός της Ε.Ε., θα απαιτήσει κεφάλαια της τάξης των 500 δισ. ευρώ ή 17 δισ. ευρώ ετησίως σε επενδύσεις ως το 2050. Παρά το γεγονός ότι τα ποσά αυτά φαίνονται δυσθεώρητα για την ελληνική οικονομία, αυτό δεν ισχύει, τόνισε ο κ. Μεγάλου.  Σύμφωνα με μελέτες της Τράπεζας Πειραιώς, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ανακάμψει φέτος - σε τρέχουσες τιμές- κοντά στα 207 δισ. ευρώ και αναμένεται ότι να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε ονομαστικούς όρους με ρυθμούς κοντά στο 5%. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ανάκαμψη των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ κοντά στα επίπεδα του 20%. 

«Με βάση αυτές τις πολύ συντηρητικές παραδοχές, αναμένουμε ότι το ύψος των ετήσιων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία θα ανέλθει σε επίπεδο άνω των 40 δισ. ευρώ το χρόνο. Ήδη μόνο για την τρέχουσα δεκαετία 2021-2030 προβλέπουμε συνολικές επενδύσεις ύψους 400 δισ. ευρώ. Συνεπώς, μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, το κόστος της πράσινης μετάβασης για την ελληνική οικονομία μοιάζει απολύτως εφικτό και διαχειρίσιμο», είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς. 

Ουσιαστικός είναι ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς σημαντικό κομμάτι των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα κατευθυνθούν προς τη χρηματοδότηση της μετάβασης αυτής θα διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα με τη μορφή τραπεζικών πιστώσεων. 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, «στην Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις με γνώμονα την στήριξη των επιχειρήσεων – πελατών μας και με βασικό στόχο: Να αναδείξουμε την Τράπεζα Πειραιώς ως το βασικό χρηματοδότη της πράσινης μετάβασης στην ελληνική οικονομία».