Εξετάζονται τρία νέα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας

on .

EKSOIKONOMHSH ENERGEIAS

• Νέες δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου τα νοικοκυριά να «θωρακιστούν» περιορίζοντας την υπέρμετρη ενεργειακή επιβάρυνση ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα. Σύμφωνα με την «Ημερησία» οι παρεμβάσεις που φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες είναι:

- Πρόγραμμα επιδότησης που θα αφορά σε αντλίες θερμότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά το υψηλό κόστος εγκατάστασής της που φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ, η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να θερμάνει ή να ψύξει έναν χώρο. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει αφορά μόνο το στάδιο άντλησης θερμότητας. Επομένως ο χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και γι' αυτό η κατανάλωση που απαιτείται είναι πολύ μικρή, σε σχέση με το αποτέλεσμα που παίρνουμε σε ψύξη ή θέρμανση. Έρευνα του ΕΜΠ εκτιμά ότι το φθηνότερο θερμικό σύστημα είναι η αντλία θερμότητας, καθώς ο υψηλός βαθμός απόδοσης δίνει μεγάλο πλεονέκτημα.

-Πρόγραμμα αντικατάστασης ηλιακών ή παλαιών θερμοσιφώνων. Με την αλλαγή του θερμοσίφωνα σε ηλιακό, στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η δραστική μείωση του κόστους θέρμανσης νερού μέχρι και 80%, η ταχεία απόσβεση κόστους απόκτησης και εγκατάστασης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Μανιάτη, η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος, για την παραγωγή 3MWh/a, ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ το φωτοβολταϊκό 15,4 τ.μ., δηλαδή απόδοση 40%-60%, έναντι απόδοσης 15%-20%). Στην Ελλάδα περίπου 5.000.000 κατοικίες δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, γεγονός που απαιτεί τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ταχείας εγκατάστασής τους, με ειδικά κίνητρα, συμβατά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

- Σε αναζήτηση επιπλέον κονδυλίων προκειμένου να επιδοτηθούν περισσότεροι πολίτες για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» βρίσκονται τα συναρμόδια υπουργεία.