Τα δώρα και οι συντάξεις θα... ζεστάνουν την αγορά

on .

AGORA PEZODROMOS PAPAZOGLOY 20 12 21

• Έπειτα από μία μακρά περίοδο με πεσμένους τζίρους, ακόμα και κατά τις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις, επιτέλους «ζεσταίνεται» και πάλι η Γιαννιώτικη αγορά καθώς πλησιάζουν οι γιορτές.
Η καταβολή μάλιστα του δώρου των Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των συντάξεων που πρόκειται να γίνει νωρίτερα θα βοηθήσουν σημαντικά στο να κινηθούν περισσότερο τα εμπορικά, τα οποία ήταν ανοιχτά προχθές για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή. Η κίνηση στους δρόμους του κέντρου ήταν αυξημένη, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, με τους Γιαννιώτες να σπεύδουν να αγοράσουν κυρίως τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, παιχνίδια για τα παιδιά και δώρα για τους εορτάζοντες. Ωστόσο, είναι νωρίς για «ταμείο» και οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές.

«Αλμυρό» το τραπέζι
Αρκετά... αλμυρό θα είναι φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς, όπως προκύπτει από μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές των προϊόντων που το αποτελούν είναι αυξημένες 5% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2020.
Συγκεκριμένα το κόστος για το τυπικό καλάθι υπολογίζεται σε 86,18 ευρώ φέτος έναντι 81,81 ευρώ το 2020. Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού κατά 24%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση είναι στην τιμή της ντομάτας κατά 25%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Φυσικά υπάρχουν και προσφορές που δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να εξισορροπήσει κάπως τις αυξήσεις.
Πάντως, οι πολίτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να μειώσουν τα έξοδά τους αυτές τις γιορτές. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ, οι έξι στους δέκα καταναλωτές θα δαπανήσουν λιγότερα σε σχέση με το 2020, ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι δεν θα δαπανήσει πάνω από 100 ευρώ στα φετινά Χριστούγεννα.

Σαρωτικοί έλεγχοι
Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι έλεγχοι ενόψει Χριστουγέννων, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδιώκει να καθαρίσει, κατά το δυνατόν, την αγορά από φαινόμενα που αυτές τις ημέρες μπορεί να προκαλέσουν ζημία στους καταναλωτές και στους παραγωγούς αλλά και να δυσφημίσουν τα ελληνικά προϊόντα. Ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής «σαρώνουν» την αγορά και τις εισόδους της χώρας προκειμένου να αποτρέψουν νοθείες προϊόντων και παράνομες ελληνοποιήσεις.
«Στόχος μας είναι η προστασία του καταναλωτή και η διάθεση στην αγορά προϊόντων ποιοτικά ελεγμένων. Παράλληλα, θέλουμε να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα και να προστατεύσουμε τους παραγωγούς μας από ελληνοποιήσεις, με τελικό στόχο να κάνουμε τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Με γιορτινό ωράριο
Με εορταστικό ωράριο θα λειτουργήσει η αγορά στα Γιάννενα αυτή την εβδομάδα αλλά και την επόμενη. Το πρόγραμμα, όπως το ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, προβλέπει πως έως την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από 10 π.μ. έως 2.30 μ.μ. και από 5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ.. Την Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου, Παραμονή Χριστουγέννων, τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν από 10 π.μ. έως 4 μ.μ. Χριστούγεννα και Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων θα παραμείνουν κλειστά.