Επιτέλους, το Κράτος με ελέγχους βάζει τέλος στη νοθεία της φέτας!

on .

BITALHS GIANNHS DODONH

• Αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πρακτικές νόθευσης εμβληματικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων, όπως η φέτα, φαίνεται πως είναι η Κυβέρνηση.
Η εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες αρχές αποδίδουν καρπούς, τιμωρώντας εταιρίες που αμαυρώνουν με τη στάση τους το σύνολο του κλάδου. Τελευταία περίπτωση η οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης για παραγωγή «Φέτα ΠΟΠ» από τη γαλακτοβιομηχανία LA FARM, καθώς το προϊόν δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.
Την απόφαση αυτή (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.» στο φύλλο Σαββάτου) χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο προσωρινός Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Γιάννης Βιτάλης, τονίζοντας πως η τελευταία απόφαση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι πρωτόγνωρη και δίνει το στίγμα για την εξυγίανση του κλάδου!
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βιτάλη έχει ως εξής: «Κάθε υπόθεση που βγαίνει στην επιφάνεια αναφορικά με τη φέτα, το προϊόν «Λευκός Χρυσός» για την εθνική μας οικονομία, και μας δείχνει την μη σωστή εφαρμογή των όρων των προϊόντων ΠΟΠ από μερικούς -ευτυχώς όχι την πλειοψηφία- μας τροφοδοτεί με αμφίσημα συναισθήματα. Από τη μια θλίψη για επαγγελματίες που αμαυρώνουν έναν ολόκληρο κλάδο μόνο για κερδοσκοπικούς λόγους, αλλά από την άλλη αισιοδοξία, ότι το κράτος ξεκίνησε να λειτουργεί στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και πλέον με τον τρόπο ενεργειών του παραδειγματίζει, έτσι ώστε, ούτε καν να περνάει από το μυαλό βιομηχάνων να νοθεύουν το πολύτιμο προϊόν μας, οι διεθνείς αγορές να μας εμπιστεύονται, η κτηνοτροφία μας να ανθίζει, νέοι άνθρωποι να επενδύσουν επάνω της και ο καταναλωτής να νοιώθει ασφαλής.
»Ως προσωρινός Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας νοιώθω συνεπής στις αρχές που θέσαμε με την Ίδρυσή μας, και τον αγώνα μας γι’ αυτή την Ίδρυση -πράγμα καθόλου αυτονόητο και εύκολο- αισιόδοξος ότι ήμαστε σε καλό δρόμο και βαθιά υπόχρεος σε όσους αντιλήφθηκαν, πίστεψαν, ενώθηκαν μαζί μας για τον ιερό αυτό σκοπό που είναι συνώνυμος με μια υγιή ανάπτυξη του προϊόντος αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.
»Σε μια χώρα που μέχρι προσφάτως για ανάλογα περιστατικά επικρατούσε ο νόμος της σιωπής και της συγκάλυψης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανό και το επιτελείο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ως ελεγκτικό μηχανισμό, για το ότι έκαναν, με αποφασιστικότητα και συνέπεια αυτό που έπρεπε, δηλαδή την δουλειά τους, πράγμα επίσης καθόλου αυτονόητο.
»Η απόφαση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης για παραγωγή «Φέτα ΠΟΠ» στη γαλακτοβιομηχανία LA FARM είναι πρωτόγνωρη και δίνει το στίγμα για την εξυγίανση του κλάδου. Στην ίδια κατεύθυνση αποφασιστικά κινείται και η συζήτηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ένα νέο πλαίσιο «νόμου ελέγχου και των κυρώσεων» στην οποία συμμετέχουμε ως ΕΔΟΦ και θα συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις».