Βελτιωμένοι οι οικονομικοί δείκτες της Τράπεζας Ηπείρου το 2020

on .

TRAPEZA HPEIROY SYNENTEYKSH 19 5 21

• Με βελτιωμένους τους οικονομικούς δείκτες σε όλα τα επίπεδα (αύξηση των εσόδων προ προβλέψεων (ΡΡΙ), περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ενίσχυση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας και βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας) έκλεισε το 2020 για την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, σύμφωνα με τα μέλη της Διοίκησης τα οποία παρουσίασαν χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ενώ όπως ανακοινώθηκε εντός της χρονιάς θ’ ανοίξει και νέο κατάστημα στο Μέτσοβο.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι επικεφαλής της Τράπεζας ανέλυσαν τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020 και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για το 2021-22 το οποίο δρώντας συνδυαστικά με το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», όπως τονίστηκε, στοχεύει στην ενίσχυση του παραγωγικού και επιχειρηματικού μοντέλου που δημιουργείται για την περιφερειακή οικονομία της Ηπείρου.

Βελτίωση δεικτών…
Όσον αφορά τα έσοδα προ προβλέψεων (PPI), αυτά σημείωσαν αύξηση κατά 34%, προερχόμενη κυρίως από το μειωμένο χρηματοδοτικό κόστος, ενώ αυξήθηκε και η καθαρή κερδοφορία κατά 23,4%.
Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 15,4% λόγω της πιστωτικής επέκτασης και της αμετάβλητης διατήρησης του μέσου επιτοκίου χορηγήσεων στο 5,6%. Το χρηματοδοτικό κόστος μειώθηκε κατά 23% το 2020, παρά την αύξηση των καταθέσεων κατά 11%, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του μίγματος καταθέσεων και της στρατηγικής μείωσης των επιτοκίων. Παράλληλα, υλοποιήθηκε πιστωτική επέκταση ύψους 24 εκατ. ευρώ εντός του 2020, στηρίζοντας κυρίως την επιχειρηματικότητα στην τοπική οικονομία.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Τράπεζας, ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σημείωσε σημαντική μείωση από 65,3% το 2019 σε 55,7% το 2020 με την μείωση να προέρχεται κυρίως από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Αυξήθηκαν οι οnline συναλλαγές
Την περασμένη χρονιά σημειώθηκε αύξηση κατά 108% στις ετήσιες online συναλλαγές, από 4.423 το 2019 σε 9.203 το 2020, ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τράπεζας υλοποιείται σύμφωνα τη Στρατηγική Πληροφορικής. Κατά τη διάρκεια του έτους, μεταξύ άλλων ενεργειών, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης στο gov.gr με κωδικούς e-banking και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικαιροποίησης στοιχείων πελάτη (Know Your Customer – KYC). Σε διαδικασία εξέλιξης βρίσκεται η μετάβαση στο νέο κεντρικό τραπεζικό σύστημα (Core Banking System) CSB-2, η οποία προγραμματίζεται εντός του 2021 και η εφαρμογή της λειτουργίας ηλεκτρονικής υπογραφής πελατών.

Οι στόχοι
Αναφορικά με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του 2021-2022, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου προχωρά έχοντας τους εξής στόχους: Την περαιτέρω μείωση κόκκινων δανείων με σκοπό ο δείκτης ΜΕΔ να μειωθεί κάτω του 50%, τη συνεχή βελτίωση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, την εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού, την περεταίρω αύξηση κεφαλαίου κατά 4 εκατ. ευρώ, την υψηλότερη πιστωτική επέκταση, διατηρώντας την πολύ καλή ρευστότητα και τέλος την επέκταση του δικτύου καταστημάτων στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στο Μέτσοβο.

Δηλώσεις
-Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κ. Κωνσταντίνος Ζωνίδης, στην τοποθέτηση του, ευχαρίστησε θερμά όλο το προσωπικό της Τράπεζας για την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά που έχουν καταθέσει για την εξυπηρέτηση των πελατών και τη διατήρηση της ισχυρής θέσης της Τράπεζας στην Ήπειρο. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σύντομα η Ελλάδα θα ανακάμψει, όπως και η ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω της επανεκκίνησης της οικονομίας και της εισροής των ευρωπαϊκών πόρων.
- Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κ. Ιωάννης Βουγιούκας, με αφορμή το νέο κατάστημα που θα λειτουργήσει στο Μέτσοβο ανέφερε ότι «Μαζί, έχουμε έναν κοινό σκοπό. Να δημιουργούμε αξία για τον τόπο μας, την Ήπειρο, με πράξεις που κάνουν τη διαφορά στις ζωές των μετόχων μας και στην κοινωνία».
-Ο Εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κ. Βασίλειος Τσουκανέλης αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας της Ηπείρου καθώς και στη συμβολή της Τράπεζας στην αντιμετώπιση της κρίσης και σημείωσε: «Ο ρόλος της τράπεζας ως μοχλός ανάπτυξης της Ηπείρου είναι κομβικός και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου…».
- Ο Πρόεδρος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης, τόνισε: «Προτεραιότητά μας είναι να αναδεικνύουμε το πνεύμα του συνεταιρισμού σε όλες τις εκφάνσεις της στρατηγικής, της επιχειρηματικότητας και της καθημερινής μας λειτουργίας. Γι’ αυτό θέλουμε να επιστρέφουμε στην κοινωνία την προστιθέμενη αξία που δημιουργούμε με πράξεις που κάνουν θετική διαφορά στις ζωές των μετόχων μας και των κατοίκων της Ηπείρου…».