Αυξημένο κατά 23,8% το νέο ΕΣΠΑ Ηπείρου!

on .

ESPA

• Αυξημένο κατά 23, 8% σε σχέση με το τωρινό, θα είναι το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Ηπείρου, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Περιφερειάρχης. Στην Ήπειρο έχει εκχωρηθεί το συνολικό ποσό των 403.288.795, εκ των οποίων 299.031.603 είναι από το ΕΤΠΑ και τα 104.257.192 από το ΕΚΤ.
Όπως εξήγησε χθες ο Περιφερειάρχης, υπάρχει σημαντική ποσοστιαία διαφοροποίηση ως προς την κατανομή της χρηματοδότησης των Ελληνικών Περιφερειών, που οφείλεται στον «υποβιβασμό» ορισμένων εξ αυτών σε χαμηλότερο επίπεδο ΑΕΠ και ως εκ τούτου θα λάβουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που είχαν κατανεμηθεί για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Συγκεκριμένα δύο Περιφέρειες (Αττική και Νότιο Αιγαίο) έχουν «υποβιβαστεί» από την κατηγορία των «αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ άνω του 100% του μέσου Ευρωπαϊκού όρου), στην κατηγορία των προς «μετάβαση» περιφερειών (με ΑΕΠ 75-100%) και άλλων έξι (Ιόνια Νησιά, Δυτ. Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) από την κατηγορία των προς «μετάβαση» στην κατηγορία των «λιγότερων αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.). Αυτό- όπως εξήγησε ο κ. Καχριμάνης- εκ των πραγμάτων αυξάνει το ποσοστό τους ως προς το ύψος της χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς στο προηγούμενο είχαν λάβει μικρότερα ποσά σε σχέση προς τις υπόλοιπες της τρίτης κατηγορίας, στην οποία ανήκει η Ήπειρος.
Προβληματισμός για τις υποχρεώσεις
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δύο συσκέψεις που έγιναν και με τη δική του συμμετοχή, μία στην ΕΝΠΕ και μία με τη συμμετοχή της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπ. Ανάπτυξης για τον καθορισμό του ύψους των χρηματοδοτήσεων, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό για τις υποχρεώσεις που θα κληθούν με αποφάσεις της Ε.Ε. να καλύψουν οι Περιφέρειες μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).
Ανέφερε ακόμη ότι μια από τις βασικές προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος ανέργων με υψηλά προσόντα με τριετή διάρκεια. «Στόχος μας είναι να μη στείλουμε τους νέους στο εξωτερικό, αλλά να τους εντάξουμε στα γρανάζια της Ελληνικής οικονομίας και στην παραγωγική διαδικασία», υπογράμμισε.
Ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι η Περιφέρεια θα δεχθεί όλες τις προτάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της Διαβούλευσης, ενώ διευκρίνισε ότι παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τις υπερδεσμεύσεις που έγιναν στο τρέχον ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος υποστήριξε ότι το νέο Πρόγραμμα αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για έργα υποδομών.