Να παραμείνουν εκτός διαγωνισμών οι μικρές ΑΠΕ σε «κορεσμένα» δίκτυα

on .

ape

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας από κοινού με τον συνάδελφό του Γ. Αρβανιτίδη, σχετικά με την πρόβλεψη μιας μεταβατικής περιόδου με δυνατότητα λειτουργικής ενίσχυσης έργων ΑΠΕ εκτός διαγωνισμών, σε περιοχές της χώρας με «κορεσμένα» ηλεκτρικά δίκτυα, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Άρτα.
Ειδικότερα, με την ερώτησή τους αναφέρουν ότι οι πολίτες αρκετών περιοχών της χώρας μας, εξαιτίας της μικρής δυνατότητας των κατά τόπους δικτύων να «σηκώσουν» πολλά έργα ΑΠΕ, στερήθηκαν την δυνατότητα να αναπτύξουν όλα αυτά τα χρόνια δικά τους μικρής ή μεσαίας κλίμακας έργα ΑΠΕ με λειτουργικές ενισχύσεις (δηλ. με σταθερές “ταρίφες”).
Επιπλέον με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Κυβέρνησης για τις ΑΠΕ, αδρανοποιούνται σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες που είχε μέχρι τώρα ο σημαντικός θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων, με αποτέλεσμα σε ένα χρόνο να ισχύουν για όλους ανταγωνιστικές διαδικασίες για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ, δίχως ωστόσο την ανάλογη μέριμνα για συμμετοχή των τοπικών πληθυσμών. Τονίζουν δε, ότι εξαιτίας της κατάστασης, όπως ισχύει σήμερα, θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μην αποκλειστούν οι μικρομεσαίοι από τις επενδύσεις ΑΠΕ, ώστε ο ηλεκτρικός χώρος να μην καταλήξει στους λίγους και μεγάλους παίκτες της αγοράς, πόσο μάλλον όταν πολλοί συμπολίτες, όπως άλλωστε και στην Άρτα, δεν μπόρεσαν τα προηγούμενα χρόνια, και πολύ περισσότερο τώρα, δεν θα μπορέσουν να έχουν ενεργό και άμεση συμμετοχή στα οφέλη της πλεονεκτικής προώθησης έργων ΑΠΕ.
Οι βουλευτές ζητούν να εξεταστούν τα διαθέσιμα μέτρα και οι δυνατότητες εναλλακτικής στήριξης και συμμετοχής των πολιτών σε περιοχές της χώρας με «κορεσμένα» ηλεκτρικά δίκτυα, με ειδικές πρόνοιες για τις περιοχές αυτές, όπως και με διευκολύνσεις επενδύσεων ΑΠΕ από αγρότες για την ενεργειακή κάλυψη της παραγωγής τους και χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας μόνο από τους ίδιους, ή με την χρηματοδότηση ενίσχυσης της αυτοπαραγωγής και της εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και αγροτικές εγκαταστάσεις.