Ένωση Φοροτεχνικών Ιωαννίνων: Οι φορείς να ενημερώσουν για τα ηλεκτρονικά βιβλία

on .

lefta

Να ενημερώσουν τα μέλη τους για τα ηλεκτρονικά βιβλία καλεί η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων (Ε.Φ.Ε.Ε.Ι.) με επιστολή της (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Σπ. Μπέκας και ο Γραμματέας Αναστ. Κατσουλίδης) Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ΟΕΒΕ και Επαγγελματικούς Συλλόγους του Νομού, υπογραμμίζοντας ότι «υπεύθυνος για την διαβίβαση των εσόδων στο σύστημα mydata είναι η επιχείρηση και όχι ο λογιστής, σύμφωνα πάντα με τα όρια που προβλέπει η Α.1138/2020».
Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει στην επιστολή τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι το εγχείρημα της ΑΑΔΕ που έχει σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής, την μείωση κόστους των επιχειρήσεων και την ψηφιακή αναβάθμιση της τήρησης των φορολογικών βιβλίων.
Παράλληλα επισημαίνει ότι, το 2020 είναι χρονιά εκπαίδευσης, το 2021 έτος ανοχής και από το 2022 είναι επίσημα η υποχρεωτική, με πρόστιμα, χρήση τους. Και προσθέτει «το 2020 με την πανδημία, φτάνει στο τέλος του, χωρίς φυσικά καμία εκπαίδευση, ούτε σε λογιστικό επίπεδο, ούτε σε επιχειρήσεις, αλλά και ελλείψεις από πλευράς πληροφόρησης. Το 2021 θα είναι χρονιά υποχρεωτικής αποστολής των εσόδων, χωρίς πρόστιμα, με αρκετή ανοχή, εφόσον αποστέλλονται τα έσοδα στο mydata. Το 2022 όμως πλέον όποιος δεν υποβάλλει ηλεκτρονικά και σε καθορισμένη ημερομηνία τα έσοδα του, θα έχει πρόστιμο».
Σε άλλο σημείο η Ένωση διερωτάται: «Όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής είμαστε σύμφωνοι σαν λογιστικός κόσμος, όμως η μείωση του κόστους για τους επιχειρηματίες δεν καταλαβαίνουμε από πού προκύπτει. Από την αγορά νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού; Την αγορά προγράμματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης; Τη συνδρομή με κάποιον πάροχο αποστολής δεδομένων από τους τέσσερις που υπάρχουν; Την αγορά νέας ταμειακής μηχανής για την διασύνδεση με την ΑΑΔΕ; Ή την εκπαίδευση για πολλούς επαγγελματίες;».
Και ακόμη σημειώνει: «Είμαστε επίσης υπέρ της ψηφιακής αναβάθμισης, όχι όμως υπέρ της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας. Το σύστημα καταρρέει σχεδόν πάντα κάθε τέλους δηλωτικών υποχρεώσεων, μπορεί όμως να αντέξει την υποβολή χιλιάδων τιμολογίων το σύστημα mydata;».
Η επιστολή – τονίζει η Ε.Φ.Ε.Ε.Ι. καταλήγοντας - έχει σκοπό την ενημέρωση και αφύπνιση του επιχειρηματικού κόσμου μέσω των φορέων τους.

Web Baner Antigoni