ΥΠΕΚΑ: Το νέο χωροταξικό Ν/Σ προστατεύει την ιδιοκτησία

on .

POLEODOMIKO SXEDIO

• Σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο και την εκτός σχεδίου δόμηση απαντά το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέροντας ότι παραγνωρίζουν ορισμένα σημαντικά δεδομένα, αναφέρονται σε αριθμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και οδηγούνται σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση παραγνωρίζουν:
- Το γεγονός ότι το νέο χωροταξικό Ν/Σ βρίσκεται σε διαβούλευση με φορείς και ακόμα δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή οι οριστικές ρυθμίσεις.
- Ότι το νέο χωροταξικό όπως κατατέθηκε σε διαβούλευση, περιέχει σημαντικές ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιοκτησίας, όπως η μεταφορά του συντελεστή δόμησης και η άρση της πολύχρονης ομηρίας ιδιοκτητών λόγω ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων.
- Ότι εκείνο που απαξιώνει την ιδιοκτησία είναι η άναρχη δόμηση και η αυθαιρεσία, πράγμα που έχει συμβεί σε πολλές περιοχές της χώρας.
- Ότι οι ρυθμίσεις για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης θα συνοδεύονται από ένα ευρύτατο πρόγραμμα υλοποίησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που θα βάλει τάξη στην πολεοδομική αναρχία, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Τέτοια πολεοδομικά σχέδια υπάρχουν σήμερα μόνο στο 20% της χώρας και στόχος είναι να αναπτυχθούν μαζικά και γρήγορα παντού
«Ας μην προτρέχουν, λοιπόν, ορισμένοι και ας κάνουν λίγη υπομονή ακόμα. Το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και θα γίνει σε όλους ξεκάθαρο ότι προστατεύει και δεν απαξιώνει την ιδιοκτησία», καταλήγει η ανακοίνωση.