«Ειδικό Πλάνο Δράσης» για την εκτός σχεδίου δόμηση

on .

KTHMATOLOGIO SXEDIO

• Από ένα «Ειδικό Πλάνο Δράσης» θα συνοδεύεται το Χωροταξικό Πολεοδομικό Νομοσχέδιο, προκειμένου να μπει «τέλος στην παραπληροφόρηση για την εκτός σχεδίου δόμηση».
Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του Economist για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπου και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες πολιτικής της «πράσινης ατζέντας» του Υπουργείου.
Με επίκεντρο τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης -την οποία χαρακτήρισε ελληνική ιδιαιτερότητα- και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι υφίσταται εκτεταμένη παραπληροφόρηση για το θέμα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις μικρές ιδιοκτησίες. Και πρόσθεσε ότι πέραν από τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στους ιδιοκτήτες να χτίσουν για διάστημα 6 ετών, η μαζική εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα θέσει όλο το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης σε απολύτως άλλη βάση.
«Μέχρι να εκπνεύσουν οι μεταβατικές περίοδοι, θα έχουν προχωρήσει τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Επομένως, η συζήτηση που γίνεται σήμερα θα ακυρωθεί στην πράξη» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Το Ειδικό Πλάνο…
Σύμφωνα με το Ειδικό Πλάνο Δράσης:
- Ξεκινά αμέσως η προετοιμασία για τις Ειδικές μελέτες σε σχέση με:
• τις Ζώνες Συντελεστή Δόμησης
• την οριοθέτηση οικισμών και
• τον χαρακτηρισμό δημοτικών οδών.
- Μετά την ψήφιση του νόμου θα χρηματοδοτηθεί Πρόγραμμα ταχέως χαρακτηρισμού των δημοτικών οδών, ιδίως σε περιοχές με έντονες αναπτυξιακές πιέσεις, μέσω του οποίου θα προσδιοριστούν τοπικά οδικά δίκτυα που θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις της νομολογίας.
-Προβλέπονται επίσης, ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία των αναθέσεων όπως η συγκρότηση Μητρώου Υπαλλήλων του φορέα ανάθεσης των διαγωνισμών και η συγκρότηση Ειδικού Μητρώου Ιδιωτών Εμπειρογνωμόνων για τη διενέργεια επίβλεψης των αναθέσεων.
-Δρομολογείται η άμεση προκήρυξη των διαγωνισμών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με πόρους από την ΕΕ, δηλαδή από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Για όλα αυτά θα ορισθεί Ειδικός Συντονιστής με στόχο τη γρήγορη εφαρμογή αυτών των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «βοηθούν την ανάπτυξη, αυξάνουν την αξία της περιουσίας των πολιτών , αλλά και προστατεύουν το περιβάλλον, διότι καμία αξία δεν θα έχει η περιουσία, εάν το φυσικό περιβάλλον δεν προστατεύεται».