Συμφωνία - σταθμός για την προστασία της φέτας

on .

BORIDHS DIEPAGGELMATIKH FETAS 13 1 20

• Μετά από μαραθώνια σύσκεψη που διήρκεσε επτά ώρες βρέθηκε κοινή συνιστασμένη για την ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Κάτω από την ισχυρή πίεση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές και βιομήχανοι κατέληξαν σε συμφωνία. 
«Είμαστε χαρούμενοι γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε μια προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία είχε αναλάβει ήδη πριν της εκλογές» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας ότι «η Διεπαγγελματική Οργάνωση θα είναι αρκετά σημαντική γιατί θα μας εκπροσωπεί σε αρκετά διεθνή φόρα όπου γίνονται διαπραγματεύσεις για τη προστασία του ΠΟΠ προϊόντος σε εμπορικές συμφωνίες».
Τις επόμενες ημέρες οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συνυπογράψουν ένα σχέδιο καταστατικού και «θα προχωρήσουν στην κατάθεση ενός ενιαίου φακέλου που εν συνεχεία το υπουργείο θα εγκρίνει».
Μέχρι χθες βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό το πρόσωπο το οποίο προορίζεται για την Προεδρία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, με το όνομα του Αντιπροέδρου της «Δωδώνης» Γιάννη Βιτάλη -που ήταν παρών στη σύσκεψη- να βρίσκεται ανάμεσα στους βασικούς υποψήφιους. 

Οι αντιδράσεις
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία για τη   Διεπαγγελματική,  υπογραμμίζοντας ωστόσο «δεν πρέπει να μας εφησυχάσει γιατί το σημαντικότερο είναι πώς θα λειτουργήσει αυτό που ιδρύθηκε και όχι ότι ιδρύθηκε. Το ότι ιδρύθηκε ήταν ο μεγάλος σκόπελος, αλλά η δουλειά είναι από εδώ και πέρα».
Στόχος, ανέφερε, είναι να «δώσει αξία στο προϊόν με πολλούς τρόπους. Όχι μόνο προωθώντας το, αλλά διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη του καταναλωτή ότι αυτό το προϊόν που αγοράζει είναι άξιο των χρημάτων που δίνει και νόμιμο. Ότι τηρεί το πρότυπο που τηρεί η νομοθεσία. Πρέπει να είμαστε αυστηροί σε όποιον σκεφτεί να κάνει το αντίθετο».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος, ο οποίος εντάχθηκε και αυτός πλέον στην ενιαία Διεπαγγελματική δήλωσε:  «Μετά από πολύχρονες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις όλοι μας έχουμε καταλάβει ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για ένα προϊόν που φέρνει στο κράτος 400 εκατ. ευρώ από εξαγωγές σε 57 χώρες. Εάν η Διεπαγγελματική δουλέψει σωστά, θα μπορεί να χτυπήσει τα προβλήματα από τις ελληνοποιήσεις». 

Ο Πρόεδρος ΟΔΙΠΑΦ
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και της Οικολογικής Διαχείρισης Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ (ΟΔΙΠΑΦ), Παύλος Σατολιάς, ανάφερε: «Μετά από μεγάλη πορεία και πράξαμε το αυτονόητο: αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ πιο ισχυρά από αυτά που μας χωρίζουν. Ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία με το υπουργείο και θα την έχουμε. Από εδώ και πέρα θέλει δουλειά για να πάρει η φέτα και όλοι όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή της, αυτό που της αξίζει στην ελληνική και διεθνή αγορά».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας μίλησε για δικαίωση προσπαθειών χρόνων, υπογραμμίζοντας ότι «οι κτηνοτρόφοι από σήμερα πρέπει να αισθάνονται ότι στήθηκε ένα εργαλείο φύλαξης του εθνικού προϊόντος. Ήταν το μοναδικό όπλο το οποίο θα μπορούσε να προστατεύσει την ΠΟΠ Φέτα».