ΠΟΜΙΔΑ: Δέκα προτάσεις για την αγορά ακινήτων

on .

pomida

• Μπορεί τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν ότι αρχίζει κάπως να ανακάμπτει η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία εδώ και πολύ καιρό βρισκόταν σε... χειμερία νάρκη, όμως η αγορά ακινήτων χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις για να «αναστηθεί».
Τις δέκα προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων για την κτηματαγορά, την οικοδομή και την οικονομία παρουσίασε ο Πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Στασινό.

Οι προτάσεις
Οι προτάσεις, όσον αφορά την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, την κτηματαγορά και την οικοδομή συνοψίζονται ως εξής:
- Μείωση ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό έως 30%, με προτεραιότητα στην άμεση κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, «ευθύνεται για την επενδυτική αποχή όλων εκείνων των φορολογουμένων από τους οποίους περιμένουμε να μπουν στην πρωτοπορία της ανάπτυξης της χώρας».
- Φορολογική επιδότηση 50% του κόστους των εργασιών ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων που εκτελούνται με πλήρη νόμιμα δικαιολογητικά, μέσω δυνατότητας συμψηφιστικής πληρωμής κάθε οφειλόμενου φόρου προς το Δημόσιο.
- Προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών (τιμών ζώνης) «στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας και της ανύπαρκτης κτηματαγοράς».
- Εκλογίκευση της φορολογίας εισοδήματος από ακίνητα.
- Κατάργηση ή σημαντική μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και τις επισκευές κτιρίων.
- Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίας) στο 50% των ισχυόντων, ώστε να προσαρμοστούν στα σημερινά εισοδήματα, όχι στα προ της κρίσης.
- Τριετή αναστολή πόθεν έσχες στην αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων.
- Απλοποίηση των διαδικασιών των συναλλαγών στα ακίνητα, με πρώτο βήμα τη μείωση του τεράστιου αριθμού των απαιτουμένων δικαιολογητικών.
- Παράταση της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε κτηματολογικού γραφείου.
- Αυτόματη βεβαίωση στους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτικών τελών για νομιμοποιημένους χώρους, χωρίς χρέωση αναδρομικών τελών.

Ο Γ. Στασινός
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη ανάκαμψης της οικοδομικής και επισκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα μας, που θα αναζωογονήσει ολόκληρη την οικονομία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος της χώρας. Επίσης αναφέρθηκε ειδικότερα στη δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του νέου «Εξοικονομώ»  και τις συνεχιζόμενες τεχνικές δυσκολίες στις επιβεβαιώσεις στοιχείων και ολοκλήρωσης των αιτήσεων, ταλαιπωρώντας εκατοντάδες μηχανικούς από όλη τη χώρα. Τόνισε μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξει ζήτημα νομικών αξιώσεων από πολλούς ενδιαφερόμενους που ενώ ήσαν καθ΄όλα έτοιμοι,  δεν καταφέρουν τελικά να ενταχθούν στο πρόγραμμα λόγω των αδυναμιών του ηλεκτρονικού συστήματος.