Comp 1

Η Δημοκρατία θέλει να είσαι και ρεαλιστής και προσγειωμένος!

on .

TASOYLAS BOYLH GIORTH DHMOKRATIAS

Κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής το πρωί και δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ.

Ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κων/νος Τασούλας, σε μια πολυσήμαντη ομιλία του υπογράμμισε την ιστορική βαρύτητα της επετείου, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία της Κύπρου! «Η Δημοκρατία είναι ένα δύσκολο πολίτευμα, γιατί θέλει διαρκώς αγώνα να το προστατεύεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, και μάλιστα επικαλέστηκε δύο ρητά για να τονίσει τη σημασία προστασίας της Δημοκρατίας: «Στην πολιτική συνήθως όσα δεν μας ενθουσιάζουν είναι τα σωστά και όσα είναι σωστά δεν μας ενθουσιάζουν. Επίσης αυτό που πολεμούν κάποιοι στην πολιτική το πολεμούν γιατί το βλέπουν όπως είναι, ενώ αυτό που υπερασπίζονται το υπερασπίζονται γιατί το βλέπουν όπως θα ήθελαν να είναι». Και ο λόγος αναφοράς σε αυτά είναι, όπως είπε, «γιατί δείχνουν πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η Δημοκρατία έναντι της δημαγωγίας του λαϊκισμού, έναντι του βολονταρισμού. Η Δημοκρατία θέλει και φιλοδοξία και όραμα, αλλά θέλει και να είσαι ρεαλιστής και προσγειωμένος».

Ακολούθως, ο Κων. Τασούλας αναφέρθηκε με έμφαση στην τραγωδία της Κύπρου, σημειώνοντας πως «μεσολάβησαν επτά χρόνια, επτά χρόνια καταπίεσης, επτά χρόνια δικτατορίας, επτά χρόνια τα οποία οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα τα οποία έφεραν την Κύπρο σήμερα να τελεί, έπειτα από την τουρκική θηριωδία της εισβολής, σε κατοχή. Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που τελεί ακόμη σε κατοχή παραπάνω από το ένα τρίτο του εδάφους της».

Ο ρόλος του Κων/νου Καραμανλή

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε τον ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον αγώνα αποκατάστασης της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς τον «πρωτεργάτη της Μεταπολίτευσης». Όπως ανέφερε «ορκίστηκε εδώ μέσα στη Βουλή, στο Εντευκτήριο, τέσσερις και τέταρτο τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου. Ορκίστηκε μόνος του την ώρα που ήταν τεράστιες οι υπαρκτές απειλές γενικευμένης σύρραξης με την Τουρκία και επικρατούσε εσωτερικό χάος. Και ενώ το καθεστώς αυτοκαταλύεται υπό το βάρος της εθνικής καταστροφής που το ίδιο προκάλεσε στην μαρτυρική Κύπρο, την ίδια στιγμή ο πολιτικός κόσμος αναλάμβανε τις ευθύνες διακυβερνήσεως της χώρας μέσα σε ένα κενό εξουσίας». Και πρόσθεσε: «Για σκεφθείτε τι ευθύνες, με κίνδυνο να κατηγορηθούν για εθνική προδοσία, αναλάμβαναν στο άγνωστο. Στο σκοτάδι ήρθε τότε ο Καραμανλής, στο σκοτάδι ορκίστηκαν οι πρώτοι 10 υπουργοί του και σιγά σιγά αυτό το σκοτάδι το έκαναν φως, γιατί λάτρευαν την ευθύνη και την άρπαξαν και την μετέτρεψαν σε προοπτική και πρόοδο για την χώρα». 

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την πολύτιμη παρακαταθήκη της σημερινής επετείου τονίζοντας πως σήμερα «οι δυνατότητές μας είναι ανεξάντλητες, όπως ανεξάντλητες δυνατότητες είχαν και οι τότε πρωτομάστορες της Δημοκρατίας, αρκεί με τις διαφωνίες μας, με τις ενστάσεις μας να συμβαδίζει και η υπευθυνότητα». Έκανε, μάλιστα, σχετική μνεία στο άρθρο του Π. Παλαιολόγου στο Βήμα της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 1974, με τίτλο «Ψηφίζω άρα υπάρχω». 

(Το πλήρες κείμενο της ιστορικής ομιλίας του Προέδρου της Βουλής θα δημοσιευθεί στον αυριανό «Πρωινό Λόγο»)

Ο Πρωθυπουργός 

Το λόγο πήρε στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αυτή τη ημέρα γιορτής των 50 χρόνων από την επιστροφή της Δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε, θέλησα να βρεθώ στο Κοινοβούλιο, στον χώρο που η δικτατορία βεβήλωσε και αιχμαλώτισε για 7 χρόνια, για να αποτελεί σήμερα σύμβολο της πιο μακράς δημοκρατικής περιόδου στη σύγχρονη ιστορία μας, δηλώνοντας με την δράση του ότι το πολίτευμά μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πώς είναι ευκαιρία αναστοχασμού, επισημαίνοντας πως «πριν από μισό αιώνα τίποτα από όσα σήμερα θεωρούμε δεδομένα δεν υπήρχε. Η Ελλάδα ασφυκτιούσε κάτω από τη μπότα της χούντας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «την ανθεκτικότητα του λαού, ο οποίος κράτησε ζωντανή την πίστη του στα δημοκρατικά ιδανικά και για «την τόλμη και τη σοφία όσων υλοποίησαν τη μετάβαση» κάνοντας εκτενή αναφορά στην προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή «του ηγέτη που ανέλαβε τη βαριά ευθύνη να ανατάξει τη χώρα και να διαχειριστεί την τραγωδία της Κύπρου», όπως είπε. 

Τόνισε πως «στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα άλλαξαν πολλά στη χώρα μας με τη συμβολή πολλών πολιτικών» και συνέχισε λέγοντας πως «Η Ελλάδα προχώρησε αναμφισβήτητα. Όχι όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε καθώς χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες. Σπαταλήθηκαν κοινοτικοί πόροι οι οποίοι προοριζόντουσαν για παραγωγικές επενδύσεις. Αναγκαίες αλλαγές συχνά έμειναν μισές. Ένα κράτος που συχνά συμβιβάστηκε με τις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος».

Και επεσήμανε ότι στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ. 

***

Ακολούθως τον λόγο πήραν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, από τη «Νίκη» η Ασπασία Κουρουπάκη, από τη «Νέα Αριστερά» η Σία Αναγνωστοπούλου, η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου και από τους «Σπαρτιάτες» ο Ιωάννης Κόντης.