Comp 1

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε φάση υλοποίησης έργα υποδομής εθνικής εμβέλειας!

on .

MHTSOTAKHS LEYKADA 5 7 24

Στη φάση της υλοποίησης περνά στο εξής το εμβληματικό έργο της κατασκευής του νεου δικτυου ύδρευσης στις Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, καθώς πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα χθες στο Διοικητήριο της Λευκάδας η υπογραφή της σύμβασης με την Τέρνα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Αιτωλοακαρνανία και η Λευκάδα βρέθηκαν, εξάλλου, χθες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στις περιοχές αυτές, εγκαινιάζοντας και επιθεωρώντας σημαντικά αναπτυξιακά έργα που αλλάζουν το τοπίο των υποδομών.

Να σημειωθεί πώς πριν την υπογραφή της σύμβασης του έργου στο Διοικητήριο της Λευκάδας, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα έργα στο οδικό δίκτυο που συνδέει το Άκτιο με τη Λευκάδα και περιόδευσε στο κέντρο της Λευκάδας, όπου συνομίλησε με πολίτες, τουρίστες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους στην εστίαση και στον τουρισμό. Στη συνέχεια, ο Κ. Μητσοτάκης προήδρευσε σε συσκέψεις με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής.

Να αντέξει στο χρόνο…

Η εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης του νέου δικτύου ύδρευσης έγινε στη Λευκάδα παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Νίκου Ταχιάου, βουλευτών και αυτοδιοικητικών της περιοχής. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα ενισχύσει την ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα, ανέφερε πώς σκοπός είναι αυτή η υποδομή να αντέξει στον χρόνο, να αντέξει στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και να εξασφαλίσει για πολλές δεκαετίες βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές τις οποίες και θα καλύπτει.

Η ταυτότητα του έργου

Το νέο δίκτυο αγωγών, δεξαμενών και αντλιοστασίων, μήκους 104 χιλιομέτρων, θα εξυπηρετεί περισσότερους από 150.000 κατοίκους των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, αντικαθιστώντας τα υφιστάμενα υδραγωγεία, τα οποία δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει τη μέγιστη ημερήσια ζήτηση της θερινής περιόδου, κατά την οποία ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται απότομα, για περίοδο 40 ετών. Με τη νέα υποδομή θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες που διαπιστώνονται σήμερα, οι οποίες υπολογίζονται στο 30%, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολύτιμων υδατικών πόρων, ενώ χάρη στην ορθολογική διανομή του νερού θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπεράντλησης από γεωτρήσεις. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

 «Ένα απέραντο εργοτάξιο»

Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι πριν πέντε χρόνια είχε πει πως θα μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι εθνικής εμβέλειας έργα υποδομής έχουν περάσει από τη φάση της μελέτης και του σχεδιασμού, στη φάση της υλοποίησης και της παράδοσης. 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί μια από τις καίριες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, καθώς προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης σε τρεις Περιφέρειες, τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, έξι Δήμους και 27 Οικισμούς 

Κομβικό οδικό έργο…

Στο μεταξύ,ο Πρωθυπουργός επιθεώρησε τις εργασίες σύνδεσης του οδικού δικτύου Άκτιο - Λευκάδα στον Άγιο Νικόλαο. Το έργο αυτό αποτελεί κομβικό σημείο για την περιοχή, καθώς βελτιώνει σημαντικά την προσβασιμότητα και τη σύνδεση της Λευκάδας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως ανέφερε: «Ολοκληρώνεται και το κομμάτι το οποίο θα συνδέει τελικά τη Λευκάδα με το Άκτιο αλλά και με την Αμβρακία Οδό, έτσι ώστε να μπορέσουμε, μέχρι το τέλος του 2024, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2025, να εξασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση στη Λευκάδα θα είναι γρήγορη και απολύτως ασφαλής».