Comp 1

Ο Κ. Μητσοτάκης διέγραψε Λ. Αυγενάκη αλλά εκείνος δηλώνει ότι… δεν φεύγει!

on .

AYGENAKHS LEYTERHS

Άμεσα αντανακλαστικά έδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο του σοβαρού επεισοδίου σε βάρος υπαλλήλου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Εξάλλου, ο απίθανος τραμπουκισμός και η ανάρμοστη στάση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πήραν «συγχωροχάρτι» ούτε από τον Ηπειρώτη Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος διαθέτει το πολιτικό ανάστημα ώστε όχι μόνο να καταδικάζει ανάρμοστες συμπεριφορές βουλευτών που λαμβάνουν χώρα εντός ή εκτός κοινοβουλίου, αλλά και να επιβάλλει τις οριζόμενες ποινές.

Όπως έγινε γνωστό στον Λ. Αυγενάκη θα επιβληθεί ποινή και από τη Βουλή για ανάρμοστη συμπεριφορά. «Είμαι υποχρεωμένος να επιβάλω ποινή μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και αποκλεισμό από συνεδριάσεις κοινοβουλίου για 15 ημέρες», είπε ο  Κ. Τασούλας.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος έναν από τους ανθρώπους που υπήρξε στενός του συνεργάτης, από τότε που ο ίδιος εξελέγη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το 2016. Από την πλευρά του, ο Λ. Αυγενάκης χαρακτήρισε σεβαστή την απόφαση του Πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζοντας ότι θα παραμείνει βουλευτής Ηρακλείου και δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα, ωστόσο ως ανεξάρτητος πλέον βουλευτής θα στηρίζει την «γαλάζια» παράταξη και την κυβέρνηση! 

Το χρονικό της υπόθεσης…

Αλγεινή εντύπωση και σφοδρές αντιδράσεις εξακολουθεί να πυροδοτεί το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και εμφανίζει τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη, να χειροδικεί εναντίον υπαλλήλου αεροπορικής εταιρείας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το βίαιο επεισόδιο διαδραματίστηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά έγινε γνωστό, μετά την καταγγελία της ΟΣΕΥΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες των Αεροδρομίων). Ο Λευτέρης Αυγενάκης μπέρδεψε την πύλη της πτήσης από Αθήνα για Ηράκλειο, ενώ είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το όνομά του από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση. 

Θέλοντας να δικαιολογήσει την απαράδεκτη στάση του, ο κ. Αυγενάκης σε ανακοίνωσή του, έκανε λόγο απλά για ένα περιστατικό που παρέμεινε μόνο σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας, καθώς δεν του επέτρεψε να επιβιβαστεί.

Στο μεταξύ, πριν ο Πρωθυπουργός τον παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αίτημα τη διαγραφή του, ο Λ.Αυγενάκης πέρασε το κατώφλι της Βουλής ώστε να δώσει εξηγήσεις τόσο στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, όσο και στον γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρο Καλαφάτη.  

Μομφή και αποκλεισμός…

Όπως προαναφέρθηκε, τον αποκλεισμό του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη από τις συνεδριάσεις της Βουλής επί δεκαπενθήμερο, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Σώματος  Κ. Τασούλας

Ο Ηπειρώτης πολιτικός χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Κρητικού βουλευτή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να δεχτεί αυτή τη συγγνώμη από έναν εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος έχει την στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού που πρέπει να υπηρετούν οι βουλευτές.

Όπως σημείωσε, «η Βουλή είναι κορυφαίος πολιτειακός θεσμός, και η συμπεριφορά αυτή, που όλη η Ελλάδα είδε και αποδοκιμάζει, είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού, διότι, τον υπονομεύει». 

Εισαγγελική έρευνα…

Παράλληλα, το επεισόδιο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκάλεσε και την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Αντιμέτωπος και με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες θα βρεθεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, μετά την παραγγελία του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η εισαγγελική  έρευνα διατάχθηκε μετά από καταγγελίες εκπροσώπων των εργαζομένων στο αεροδρόμιο και από την υποβολή αναφοράς από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την  παραγγελία του εισαγγελικού λειτουργού  τα προς διερεύνηση αδικήματα είναι, βία κατά υπάλληλου, διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, παράνομη βία και φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους.

Πάντως, ο Λ. Αυγενάκης αφού ζήτησε «δημόσια συγγνώμη» για τη συμπεριφορά και το εκνευρισμό του, δήλωσε ότι εάν ο εργαζόμενος ζητήσει να κινηθεί νομικά έναντίον του θα ζητήσει άρση ασυλίας.

Και η Φωτίου…

Στο μεταξύ, η προκλητική συμπεριφορά του πρώην Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη δεν ήταν το μόνο περιστατικό που πρωταγωνίστησε κάποιο μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Υπενθυμίζεται πως η βουλευτής της «Νέας Αριστεράς» Θεανώ Φωτίου βγήκε εκτός εαυτού κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής, αφού διαμαρτυρήθηκε προς το προεδρείο αλλά και την υπουργό Τουρισμού ότι καταπατούν τις διαδικασίες. Ενώ είχε τον λόγο η Όλγα Κεφαλογιάννη, ακούστηκε η Θεανώ Φωτίου να λέει «άι στο διάολο», προκαλώντας απάντηση της υπουργού Τουρισμού, η οποία είπε: «Τι είπατε; Θα το επαναλάβετε; Έτσι έχετε μάθει να μιλάτε στο κοινοβούλιο; Και το πρόβλημα σας είναι ο Κανονισμός;». 

Πάντως και σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεν άφησε ασυγχώρητη τη στάση της βουλευτή, καθώς της επέβαλε πειθαρχική ποινή, της ανακλήσεως στη τάξη. Όπως είπε ο κ. Τασούλας από το βήμα της Βουλής, η κυρία Φωτίου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις απρεπείς κουβέντες που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. 

«Εξετράπη σε απρεπή, υβριστική συμπεριφορά, κάτι το οποίο επίσης δεν μπορώ να παραγνωρίσω. Εδώ έχουμε απρεπή συμπεριφορά με λόγια, που οφείλω επίσης να στηλιτεύσω», σημείωσε χαρακτηριστικά.