Comp 1

ΕΛ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έφυγε ένας έντιμος και μαχητικός Ηπειρώτης πολιτικός

on .

KALOGIANNHS LEYTERHS POYRO

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ένας έντιμος, δυναμικός και δωρικός Ηπειρώτης πολιτικός, για πολλά χρόνια βουλευτής της Ν.Δ. στα Γιάννενα, ο Ελευθέριος Καλογιάννης. Η κηδεία του έγινε πάνδημη την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας και η ταφή του στην Περίβλεπτο. 

Βαθιά θλιμμένη όλη η οικογένειά του, η σύζυγός του Ευτυχία, τα παιδιά του Σταύρος, Τατιάνα, Ειρήνη και τα αγαπημένα εγγόνια του, τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, ενώ στο στερνό αντίο

παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο πρ. δήμαρχος Ν. Γκόντας, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο πρ. υφυπουργός Αντ. Μπέζας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος συγγενών και φίλων.

Πολλά στεφάνια κατατέθηκαν στην μνήμη του, μεταξύ των οποίων του πρ. Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του Προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα. 

 Ξεχωριστός άνθρωπος 

Ο Λευτέρης Καλογιάννης ήταν ένας πραγματικά ξεχωριστός άνθρωπος που άφησε την δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στην πολιτική ζωή του τόπου, ενώ συχνές ήταν οι παρεμβάσεις του για πολλά και σημαντικά θέματα που αφορούσαν τα Γιάννενα και την Ήπειρο. 

Γεννήθηκε στους Χουλιαράδες Β. Τζουμέρκων το 1930 και φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη Σχολή Υπομηχανικών του ΕΜΠ. 

Εκλέχτηκε βουλευτής Ιωαννίνων στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 και επανακλέχτηκε άλλες τέσσερις φορές μέχρι το 1993, συνδέοντας το όνομά του με την «αρπαγή» της κάλπης κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 23 Μαρτίου του 1985. Έκτοτε σε κάθε απόπειρα νοθείας όχι μόνο σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά και σε άλλες δημόσιες συνεδριάσεις, πολλοί θυμούνται το πρωτόγνωρο συμβάν της αρπαγής της κάλπης από τον Λευτέρη Καλογιάννη, εκθειάζοντας γενικότερα το θάρρος των πράξεών του.

Κατά την κοινοβουλευτική του θητεία έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του νομού Ιωαννίνων και προβάλλοντας ανυποχώρητα διεκδικήσεις. 

Απλός και άμεσος…

Ο κόσμος τον αγαπούσε, γιατί ήταν απλός, άμεσος και εξυπηρετικός και ο αυθορμητισμός του έδειχνε την αυθεντικότητά του, ενώ η μορφή και η ψυχή του είχαν αξέχαστα χαρακτηριστικά. 

Ως εργολάβος, που ήταν, επιτέλεσε δωρεάν πολλά κοινωφελή έργα σε μικρά και απομακρυσμένα χωριά, αντικαθιστώντας, ουσιαστικά, τον κρατικό μηχανισμό και δίνοντας άμεση λύση σε προβλήματα.

Θα μείνει στις μνήμες όλων για την ευθύτητά του και τον πολυτάλαντο χαρακτήρα του. 

Το 2004 εξέδωσε το βιβλίο «Η Οδύσσειά μου», που είναι, ουσιαστικά, αυτοβιογραφικό. Εκτός από τη ζωή του, ξεκίνησε πάμφτωχος και κατάφερε με μόχθο να δημιουργηθεί, και την πολιτική του σταδιοδρομία, όπου διακρίθηκε για τη μαχητικότητά του, περιγράφει νοσταλγικά και κάποια από τα ταξίδια του.

Τώρα ήρθε η ώρα του τελευταίου ταξιδιού του, χωρίς επιστροφή αυτή τη φορά, προς τον ουρανό, όπου είμαστε σίγουροι ότι θα διατηρήσει την ίδια γλυκιά και ακόμη γλυκύτερη γεύση των επίγειων ταξιδιών του,  ωστόσο το αποτύπωμά του θα είναι πάντοτε ισχυρό και θα θυμίζει ότι η παρουσία του δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη απ' αυτό τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής 

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια αναφέρθηκε στον εκλιπόντα ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, τονίζοντας ότι ο Λευτέρης Καλογιάννης μας άφησε το παράδειγμα μιας ζωής γεμάτης με προκοπή και προσφορά, ενώ απηύθυνε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων

Πληροφορούμενος τον θάνατο του επί σειρά ετών βουλευτή Ελευθέριου Καλογιάννη, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ν. Βαΐτσης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 

Η Νέα Δημοκρατία 

Τον Λευτέρη Καλογιάννη αποχαιρέτησε και η Νέα Δημοκρατία. «Ανέπτυξε δυναμική δημόσια παρουσία, εργάστηκε με συνέπεια για την ιδιαίτερη πατρίδα του και αγαπήθηκε από τους συμπολίτες του», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της.

 Η.Μ.