Comp 1

Στην Περίβλεπτο «αναπαύεται» από χθες ο Ελευθ. Καλογιάννης

on .

KALOGIANNHS ELEYTHERIOS

Πάνδημη έγινε χθες η κηδεία του πρ. βουλευτή Ιωαννίνων Ελευθέριου Καλογιάννη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας και η ταφή έγινε στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου. Βαθιά θλιμμένη όλη η οικογένειά του, η σύζυγός του Ευτυχία, τα παιδιά του Σταύρος, Τατιάνα, Ειρήνη και τα αγαπημένα εγγόνια του, τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, ενώ στο στερνό αντίο παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο πρ. δήμαρχος Ν. Γκόντας, ο πρ. υφυπουργός Αντ. Μπέζας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος συγγενών και φίλων.

Πολλά στεφάνια κατατέθηκαν στην μνήμη του, μεταξύ των οποίων του πρ. Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του Προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα. 

Ξεχωριστός άνθρωπος 

Ο Λευτέρης Καλογιάννης ήταν ένας πραγματικά ξεχωριστός άνθρωπος που άφησε την δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στην πολιτική ζωή του τόπου, ενώ συχνές ήταν οι παρεμβάσεις του για πολλά και σημαντικά θέματα που αφορούσαν τα Γιάννενα και την Ήπειρο. Πολυσυζητημένη υπήρξε η πρότασή του για μεταφορά νερών από τις πηγές Αώου, με την οποία υποστήριζε ότι θα δινόταν λύση μια για πάντα  στο πρόβλημα της λειψυδρίας στην Ήπειρο.

Γεννήθηκε στους Χουλιαράδες Β. Τζουμέρκων το 1930 και φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη Σχολή Υπομηχανικών του ΕΜΠ. Διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής, συνδέοντας το όνομά του με την «αρπαγή» της κάλπης κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 23 Μαρτίου του 1985.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης είχε λάβει 181 ψήφους, πλην όμως δημιουργήθηκε ζήτημα για τα ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος που χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές (αυτό όπου αναγραφόταν το όνομα του Χρ. Σαρτζετάκη ήταν μπλε), κάτι που η τότε αξιωματική αντιπολίτευση Νέα Δημοκρατία, κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας.

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων ο Λευτέρης Καλογιάννης άρπαξε την κάλπη και βάζοντάς την στον ώμο, την μετέφερε στα γραφεία του κόμματός του, η οποία μετά από λίγο επιστράφηκε. Έκτοτε σε κάθε απόπειρα νοθείας όχι μόνο σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά και σε άλλες δημόσιες συνεδριάσεις, πολλοί θυμούνται το πρωτόγνωρο συμβάν της αρπαγής της κάλπης από τον Λευτέρη Καλογιάννη, εκθειάζοντας γενικότερα το θάρρος των πράξεών του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής 

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια αναφέρθηκε στον εκλιπόντα ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, τονίζοντας ότι ο Λευτέρης Καλογιάννης μας άφησε το παράδειγμα μιας ζωής γεμάτης με προκοπή και προσφορά, ενώ απηύθυνε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Στο συγκινητικό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για έναν «αυτοδημιούργητο και επιτυχημένο επιχειρηματία και πολλά άλλα ακόμη που τα ξέρει και τα αναγνώρισε η Γιαννιώτικη κοινωνία κατά τη διάρκεια της πολυετούς και δυναμικής δημόσιας παρουσίας του όπως η γόνιμη συμμετοχή του στα αθλητικά και αυτοδιοικητικά δρώμενα του τόπου μας». Και πρόσθεσε: «Ξεκινώντας από τους Χουλιαράδες των Τζουμέρκων και την σκληραγωγία του πατρικού καρβουνιάρικου ακολούθησε, μετά τη Ζωσιμαία, ανώτερες τεχνικές σπουδές στην Αθήνα που τον έκαναν έναν πολύ πετυχημένο αλλά και γενναιόδωρο σε προσφορά ιδίως στα μακρινά χωριά του Νομού μας εργολάβο δημοσίων έργων. 

»Πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής Ιωαννίνων στις πρώτες Μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 και ακολούθησαν άλλες τέσσερις εκλογές του μέχρι το 1993, αφήνοντας ένα δημιουργικό αποτύπωμα για τον τόπο. Δυναμικός, πείσμων όσο και τεκμηριωμένος διεκδικητής για τα Γιάννινα χειρίστηκε με επιτυχία τα Ηπειρωτικά ζητήματα». 

»Το τελευταίο ίσως από τα γραπτά του, που ήταν πολλά, έχει τον τίτλο «Η Οδύσσεια μου». 

»Εδώ λοιπόν σήμερα η «Οδύσσειά» του ολοκληρώνεται έπειτα από μια πολυκύμαντη, δραστήρια αλλά και στοχαστική ζωή. Το παράδειγμά του θα μας θυμίζει πως η ζωή κατακτιέται και δικαιώνεται συγχρόνως όταν η προσπάθεια για προκοπή και προσφορά είναι συνεχής και γνήσια».

Ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων

Πληροφορούμενος τον θάνατο του επί σειρά ετών βουλευτή Ελευθέριου Καλογιάννη, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ν. Βαΐτσης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων: «Με θλίψη αποχαιρετώ τον Τζουμερκιώτη Ελευθέριο Καλογιάννη, ο οποίος τιμήθηκε επί σειρά ετών με την ψήφο των πολιτών για να τους εκπροσωπήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο.  Ο Ελευθέριος Καλογιάννης ήταν γεννημένος στους Χουλιαράδες του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και έδειχνε πάντα την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για τον τόπο καταγωγής του…». 

Η Νέα Δημοκρατία 

Τον Λευτέρη Καλογιάννη, ένα από τα στελέχη που συγκρότησαν την πρώτη Κοινοβουλευτική της Ομάδα το 1974, αποχαιρετά και η Νέα Δημοκρατία  «Ανέπτυξε δυναμική δημόσια παρουσία, εργάστηκε με συνέπεια για την ιδιαίτερη πατρίδα του και αγαπήθηκε από τους συμπολίτες του», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της. 

Η Διεύθυνση του «Π.Λ.» απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος…