«Ελάχιστοι καλλιτέχνες έκαναν καριέρα χωρίς να συμβιβαστούν…»

on .

DEBELEGKAS GIANNHS

• Αρθρογράφος με εξαιρετικά χρονογραφήματα στο ενεργητικό του, τα οποία έχουν δημοσιευθεί στον «Π.Λ.», ποιητής, συγγραφέας αλλά και συνθέτης και στιχουργός, ο Γιάννης Δεβελέγκας αποδεικνύεται πολυπράγμων και πολυτάλαντος!

Εστιάζοντας στις δύο τελευταίες ιδιότητές του, αυτές του μουσικού και στιχουργού και με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του δεύτερου cd του με τίτλο «Κωδικός πρόσβασης», στο οποίο. 

ερμηνεύουν τα τραγούδια του ο δημοφιλής Κρητικός τραγουδιστής Βασίλης Σκουλάς και οι νέοι πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες Νίκος Βενετάκης και Ελένη Τορνεσάκη, ο κ. Δεβελέγκας μιλάει για το πώς ξεκίνησε η πορεία του στο ελληνικό πεντάγραμμο, το τοπίο σήμερα στον χώρο της μουσικής, τα επόμενα σχέδιά του, αλλά και για τη συνεργασία του με τη σπουδαία ερμηνεύτρια Σόνια Θεοδωρίδου στο παρθενικό του άλμπουμ με τίτλο «Ποιος νοιάζεται». 

Η συνέντευξη

-κύριε Δεβελέγκα, ως συγγραφέα σας ξέραμε εδώ και χρόνια. Τελευταία σας γνωρίζουμε και ως μουσικό δημιουργό. Πώς προέκυψε η ενασχόληση με το πεντάγραμμο;

Αν δεν έχεις εξασφαλισμένα τα προς το ζην, είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσεις συστηματικά ή επαγγελματικά τον δρόμο των καλών τεχνών ως δημιουργός. Είναι πολυτέλεια! Οι δικές μου ανάγκες, υποχρεώσεις και προτεραιότητες δεν μου επέτρεπαν να εκφραστώ μέσα από τα κείμενά μου και τη μουσική, γιατί δεν είχα ούτε τον χρόνο ούτε τον απαραίτητο… τροφοδότη λογαριασμό. Είχε μείνει ένα όνειρο της νιότης που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια που έχω τη δυνατότητα και μπορώ να αξιοποιώ δημιουργικά τον χρόνο και τις γνώσεις που απέκτησα.       

-Γράφετε τόσο στίχους όσο και μουσική. Από τα δύο υπάρχει κάτι που αγαπάτε περισσότερο;

Όλα άρχισαν με την δημοσίευση της πρώτης ποιητικής μου συλλογής. Ένας πολύ καλός μου φίλος επιχειρηματίας, μου πρότεινε να την εκδώσω ως audio book στην αγγλική και τη γερμανική, για να έχει η συλλογή μεγαλύτερη απήχηση και επιτυχία. Αποφάσισα μετά από αυτό να τα μελοποιήσω και τα ανέβασα σε δοκιμαστική μορφή (Demo) στο You Tube. Οι ενθαρρυντικές κριτικές από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου της μουσικής ήταν ισχυρό κίνητρο να συνεχίσω συστηματικά. Πέρα από τους δικούς μου στίχους, μελοποιώ και στίχους που μου εμπιστεύεται ο συγγραφέας Κώστας Τζίμας (krokos), με τον οποίο έχουμε εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας. Τη μουσική την βλέπω ως υποστήριξη του στίχου. Ως εργαλείο που αναδεικνύει τα συναισθήματα και τις εικόνες που σχηματίζει ο λόγος. 

 -Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι ένας δημιουργός σήμερα να κάνει γνωστή τη δουλειά του στο ευρύ κοινό;

Το τραγούδι όπως και κάθε δημιουργία ή προϊόν, ακολουθεί πέντε στάδια. Δημιουργείται αρχικά η πρώτη ύλη (Στίχος - μελωδία) και επιλέγεται ο ερμηνευτής που δίνει τον τόνο, στη συνέχεια ηχογραφείται-μορφοποιείται στο στούντιο. Όταν πάρει την τελική του μορφή, περνάει στο στάδιο της διανομής που σήμερα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Το πέμπτο και τελευταίο στάδιο και το πιο καθοριστικό, είναι η προώθηση, αν θέλετε η διαφήμιση! Τον ρόλο αυτό τον αναλαμβάνουν οι εταιρείες που αναφέρονται ως δισκογραφικές, λαμβάνοντας ποσοστά επί των δικαιωμάτων των δημιουργών. Αν κάποιος διαθέτει χρήματα, αναλαμβάνει ο ίδιος να προωθήσει τη δουλειά του ή ακόμα και να την επιβάλει, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Μία δημιουργία, αν δεν ακουστεί από το ευρύ κοινό, είναι σαν να μην υπάρχει. 

-Ακούγεται ότι υπάρχουν κυκλώματα στον χώρο του τραγουδιού που προωθούν ή αγνοούν καλλιτέχνες και δημιουργούς. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν αυτοί που ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για το κέρδος και αδιαφορούν για την ποιότητα. Η κοινή γνώμη διαμορφώνεται από αυτούς που έχουν τα μέσα και τον τρόπο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αρκεί να έχει κάποιος ταλέντο και αξία, αλλά θα πρέπει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Ενδεχομένως να υποκύψει στις απαιτήσεις των φορέων προώθησης που μπορεί να είναι εταιρείες entertainment, καλλιτεχνικοί μάνατζερ, ραδιοφωνικοί σταθμοί, εταιρείες διανομής κ.λ.π. και οι οποίες μέσα στον τεράστιο ανταγωνισμό που έχει ο χώρος δεν διστάζουν να τσαλακώσουν τα όνειρα νέων καλλιτεχνών. Το περιβάλλον είναι γνωστό και ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του. Ελάχιστοι έκαναν καριέρα χωρίς να συμβιβαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.    

-Έχετε κάνει δύο CD μέχρι σήμερα, ένα με τη Σόνια Θεοδωρίδου και το καινούριο που κυκλοφορεί σύντομα με Κρητικούς ερμηνευτές. Ηπειρώτες όμως δεν βλέπω στους δίσκους σας. Πώς και δεν έχει προκύψει μία τέτοια σύμπραξη;

Για να υπάρξουν συμπράξεις απαιτούνται δύο μέρη, δεν αρκεί να το θέλει μόνο ο ένας. Ως τώρα δεν έτυχε να βρω ανταπόκριση από τους Γιαννιώτες καλλιτέχνες παρότι πρωταρχικά σε αυτούς απευθύνθηκα. Η Σόνια Θεοδωρίδου και ο Βασίλης Σκουλάς αξιολόγησαν με διαφορετικό τρόπο τα έργα μου. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής όχι μόνο που με τίμησαν και ερμήνευσαν τα τραγούδια μου αλλά και που συνεργάστηκα, γνώρισα και έζησα μαζί τους στιγμές δημιουργίας. Είναι και οι δυο τους υπέροχοι άνθρωποι με ευγένεια και σεβασμό. Τόσο διαφορετικοί και τόσο τεράστιοι στο είδος του ο καθένας. Στη Σόνια Θεοδωρίδου αναγνώρισα την απόλυτα συγκροτημένη προσωπικότητα, την επαγγελματική συνέπεια, την καλλιτεχνική αρτιότητα στην υποκριτική και τη μουσική παιδεία, τη στόφα που συνοδεύει τους καλλιτέχνες αυτού του επιπέδου. Στον Βασίλη Σκουλά αναγνώρισα την αυθεντικότητα και την μουσική ιδιοφυία, την κρητική φιλοξενία και το μεγαλείο της απλότητας στη ζωή, στην έκφραση και στο τραγούδι.   

Επίσης, θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που βρέθηκαν στο δρόμο μου υπέροχοι μουσικοί και συνεργάτες όπως ο Σταύρος Καρτάκης, ο Βαγγέλης Μαχαίρας, η Κατερίνα Λιάτα, ο Αλέξανδρος Χαραλάμπους κ. α.  καθώς και οι καταπληκτικοί ερμηνευτές Νίκος Βενετάκης και  Ελένη Τορνεσάκη που πέρα από την καλλιτεχνική τους αξία, είναι από εκείνους τους υπέροχους νέους που σε κάνουν να αισθάνεσαι αισιόδοξος για το αύριο.

-Σχεδιάζετε να παρουσιάσετε τις δουλειές σας και ζωντανά, σε συναυλίες; 

Ήδη μέρος της δουλειάς μου έχει παρουσιαστεί από τη Σόνια Θεοδωρίδου στη Θεσσαλονίκη με συγκινητική για εμένα επιτυχία. Αλλά αυτό είναι θέμα περισσότερο των ερμηνευτών και όχι δικό μου. 

-Ποιο θα είναι το επόμενο καλλιτεχνικό σας βήμα; 

Έχω ετοιμάσει μια σειρά τραγουδιών που θα αρχίσουν να ηχογραφούνται μετά το καλοκαίρι στην Αθήνα. Οι ως τώρα δουλειές μου αλλά και οι επόμενες, επιδιώκω να έχουν κάτι το διαφορετικό στην ενορχήστρωση από τα συνηθισμένα. 

-Ετοιμάζετε κάτι για τα Γιάννενα; 

Δεν το νομίζω, παρότι το επιθυμώ. Σε πρόσφατη πρότασή μου προς τον αρμόδιο για τον πολιτισμό Αντιδήμαρχο, προκειμένου να ηχογραφηθεί και παρουσιασθεί ο ύμνος που μελοποίησα αφιλοκερδώς μετά από πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ούτε καν μου απάντησε! Και φυσικά, δεν πρόκειται να επανέλθω.