Με χορηγία της ελληνικής Βουλής η αποκατάσταση της οικίας Τσανάκα

on .

ANASTHLOSH OIKIA TSANAKA

 Ένα ακόμη σπουδαίο κτίριο θα βγει από τη λήθη και θα τεθεί στην διάθεση της τοπικής κοινωνίας. Ο λόγος για το κληροδότημα της οικίας Τσανάκα, για το οποίο με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα εγκρίθηκε επιχορήγηση προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να καλυφθεί το κόστος αναστύλωσης και ανακαίνισης. 

Το σχετικό αίτημα είχε υποβάλλει η Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, καθώς η οικία, επί της οδού στρατηγού Γ. Σούτσου, έχει περιήλθε στην κυριότητα του Πανεπιστημίου με τη διαθήκη του αείμνηστου Ιωάννη Τσανάκα, σύγχρονου ευεργέτη εκ Μετσόβου, το 1981. 

Το κόστος ανακαίνισης της οικίας Τσανάκα, βάσει μελέτης των τεχνικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, ανέρχεται σε 96.000 ευρώ και στόχος είναι η απόδοσή του σε χρήση να συνδυαστεί με τον εορτασμό των 60 χρόνων από της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εντός του 2024. 

Η οικία χρονολογείται στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, σε μία από τις παλαιότερες παραλίμνιες συνοικίες της πόλης. Είναι διώροφη με ορθογώνια κάτοψη και συμπαγή όγκο χτισμένη με λιθοδομή και αποτελεί τυπικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής με νεοκλασσικίζουσες αναφορές. 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε η Πρύτανης στον Πρόεδρο της Βουλής, συμμετέχοντας στον διαρκή διάλογο με τη τοπική κοινωνία και έχοντας στόχο την συνδιαμόρφωση ισχυρών προϋποθέσεων για τη διασύνδεση και τη διάδρασή του με την πόλη, επιδιώκει να αξιοποιήσει το κληροδότημα ως σημείο επαφής με τα Ιωάννινα. Ο χώρος θα φιλοξενεί εκθέσεις των συλλογών του Πανεπιστημίου, μουσειακά εκθέματα, εικαστικά έργα των φοιτητών και θα πληροφορεί το κοινό για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματά του.