Σε ηλικία 84 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Θ. Πάγκαλος

on .

PAGKALOS TEO

• Σε ηλικία 84 ετών απεβίωσε χθες ο επί πολλά χρόνια Υπουργός των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τη φράση «Μαζί τα φάγαμε», για την υπόθεση Οτσαλάν, αλλά και για την προσήλωσή του στις ευρωπαϊκές αρχές.  Στην πολιτική του διαδρομή, στην προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος, στην οξυδέρκειά του αναφέρονται σε δηλώσεις του εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, προεξαρχόντων του  Πρόεδρου της Ν.Δ. και τ. Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα

«Για παραπάνω από μισό αιώνα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ένας μαχητικός πολιτικός, υπηρετώντας με παρρησία τις απόψεις του, είτε προδικτατορικά, ως στέλεχος της Αριστεράς, είτε ως υπουργός αργότερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας το ότι βρέθηκαν σε αντίπαλες παρατάξεις δεν τον εμποδίζει να διακρίνει «την σφραγίδα του Θόδωρου στην πολιτική ζωή της χώρας. Με πρώτο χαρακτηριστικό της, την πίστη στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε αναμφίβολα μια ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας και ειδικότερα της μεταπολίτευσης», για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «εξελισσόταν διαρκώς και πάντως δεν επέτρεπε στον εαυτό του να περνάει απαρατήρητος, ακόμη κι αν αυτό τον έφερνε σε σύγκρουση με την κοινή γνώμη. Ευρυμαθής, παρρησιαστικός, γόνιμα ευρωπαϊστής, ακατάδεκτος σε συνήθεις κανόνες δημοφιλίας… ήταν ο πολιτικός αντίπαλος που ο καθένας θα ήθελε να έχει και ο συνοδοιπόρος που σε κάνει να νοιώθεις σιγουριά». 

Από το ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ

Ο Θ. Πάγκαλος γεννήθηκε  στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου 1938,  ήταν γιος του αντιπτέραρχου της Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργίου Πάγκαλου  και εγγονός του ομώνυμου στρατηγού και δικτάτορα Θεόδωρου Δ. Πάγκαλου.  Σπούδασε Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια  με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης ανακηρύσσεται το 1973 διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού. 

Σε νεαρή ηλικία είχε δραστηριοποιηθεί με το ΚΚΕ, αλλά μετά τη μεταπολίτευση  υπήρξε ηγετικό στέλεχος  του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα έως το 2012. 

Υπουργός… διαρκείας!

Ήταν μέλος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εμπορίου και λίγο αργότερα μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ως υφυπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Στις επόμενες Κυβερνήσεις τοποθετήθηκε διαδοχικά,  Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών,  Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών,   Υπουργός Εξωτερικών,  Υπουργός Πολιτισμού.  Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 στις εκλογές, ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέση που διατήρησε και στους δύο ανασχηματισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε και κατά τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.