Κυβερνησιμότητα Δήμων και ενεργειακό κόστος στο επίκεντρο του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

on .

KEDE PINAKIDA

Η κυβερνησιμότητα των Δήμων, η δημοτική αστυνομία, οικονομικά θέματα που αφορούν Δήμους και ΔΕΥΑ, αλλά και οι ρυθμίσεις για τις ΥΔΟΜ, ήταν μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Σε ότι αφορά την πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΣ για την επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις επιτροπές στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου ανέφερε: «Το ΥΠΕΣ έκρινε πως έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, οπότε αναζήτησε και επέστρεψε τις κρίσιμες αρμοδιότητες στο δημοτικό συμβούλιο. Οι μη ουσιώδεις και κρίσιμες έμειναν στις επιτροπές των οποίων η σύνθεση δεν άλλαξε. Απομένει να διαπιστώσουμε στη πράξη πόσο λειτουργικό θα είναι και κατά πόσο θα μπορούν οι Δήμοι να πάρουν άμεσες και κρίσιμες αποφάσεις για θέματα αρμοδιότητάς τους για να βοηθήσουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Ενεργειακό κόστος 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που υπάρχουν  στο θέμα του ενεργειακού κόστους τόσο των ΔΕΥΑ όσο και των Δήμων. Σε ότι αφορά τις ΔΕΥΑ σημείωσε ότι πλέον νομοθετήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησής τους και  αυτό το οποίο απομένει είναι να δοθούν αμεσότατα τα χρήματα. «Το ενεργειακό κόστος και φέτος θα είναι μεγάλο για τους Δήμους. Θα πρέπει πριν μπούμε επισήμως στην  προεκλογική  περίοδο και σταματήσει ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργεί,  να δοθεί τουλάχιστον μία δόση ΚΑΠ στους Δήμους για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουν μέχρι το Μάιο –  Ιούνιο, συν επιπλέον χρήματα για τις Σχολικές Επιτροπές», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Δημοτική αστυνομία

Σε ότι αφορά τη διαδικασία στελέχωσης της δημοτικής αστυνομίας ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι το ΥΠΕΣ ξεκίνησε τη διαδικασία για την κατανομή των 1.264 θέσεων. Οι Δήμοι που έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει οργανογράμματα και θέσεις, αυτές εν πολλοίς καλύφθηκαν. Συνέστησε δε στους Δήμους που δεν πρόλαβαν να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες να μην ανησυχούν, καθώς όπως είπε, υπάρχει δέσμευση του ΥΠΕΣ ότι θα δοθούν και οι υπόλοιπες θέσεις.

Για τις Υπηρεσίες Δόμησης 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε το Δ.Σ. και για τις εξελίξεις που υπάρχουν σε ότι αφορά στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ). Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά στη δημιουργία κεντρικών ΥΔΟΜ στους Δήμους πρωτεύουσες των νομών, με διαδημοτική συνεργασία. Ακόμη και αν ένας μικρός Δήμος έχει έναν δυο μηχανικούς, αυτοί ή θα μετακινηθούν στην κεντρική ΥΔΟΜ, ή θα τους ανατίθενται υποθέσεις. Για Δήμους που δεν έχουν κανέναν μηχανικό θα υπάρχει διοικητική υποστήριξη από Δήμους που διαθέτουν ΥΔΟΜ, οι οποίοι θα τύχουν και οικονομικής υποστήριξης.