Βασικά θέματα της Αυτοδιοίκησης στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

on .

KEDE PINAKIDA

• Με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και του αναπλ. υπουργού, Στ. Πέτσα, συνεδρίασε χθες – μέσω τηλεδιάσκεψης - το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στα βασικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είναι ο εκλογικός νόμος, οι αρμοδιότητες, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης, η κινητικότητα, η διαχείριση απορριμμάτων κ.α.
Ο Υπ. Εσωτερικών
Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης ενημέρωσε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί ο νέος εκλογικός νόμος, που θα λύνει τα προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους, ενώ επισήμανε ότι για το ζήτημα του νομοσχεδίου που αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση θα υπάρξει μια επιμήκυνση του χρόνου επεξεργασίας του περιεχομένου του…
Όσον αφορά το ζήτημα της κινητικότητας, ανέφερε ότι θα εξετάσει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση που θα προωθεί τον εκσυγχρονισμό του θεσμού, που δεν θα αφορά μόνον την αυτοδιοίκηση.
Ο Στ. Πέτσας
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών Στ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με το Υπ. Οικονομικών θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση για στήριξη των τουριστικών Δήμων που επλήγησαν από την πανδημία.
Για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το Υπουργείο στηρίζει την πρόταση της ΚΕΔΕ να μπει πλαφόν ανά Δήμο, και παράλληλα θα προτείνει την προτεραιοποίηση των έργων με στόχευση στις υποδομές. Στοίχημα είναι η αύξηση της απορροφητικότητας, αλλά και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν ισότιμα στο πρόγραμμα.
Για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ενημέρωσε ότι αυξάνεται το ποσό, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα είναι διαθέσιμο στους Δήμους.
Για το σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι με τα υποκαταστήματα Τραπεζών και ΕΛΤΑ, ο κ. Πέτσας δήλωσε καμία έδρα Δήμου δεν θα μείνει χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα και γραφείο ΕΛΤΑ. Για το θέμα είναι ενήμερος και ο Πρωθυπουργός.