«Έφυγε» στα 89 του ο Ανέστης Λώρας…

on .

LORAS

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων της Ένωσης Κέντρου και της Νέας Δημοκρατίας και πρ. υφυπουργός Ανέστης Λώρας.
Ένας πολιτικός που υπηρέτησε τον τόπο από κάθε θέση ευθύνης στην οποία θήτευσε τόσο προδιδακτορικά όσο και στη Μεταπολίτευση.
Η διαδρομή της ζωής του εκλιπόντος, η οποία ξεκίνησε από τον Πεντόλακκο Ιωαννίνων, υπήρξε μακρά και πολυκύμαντη. Ανακοίνωση για την απώλεια του Ανέστη Λώρα εξέδωσαν χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αλλά και η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα.
Σημαντική διαδρομή
Ο Ανέστης Λώρας γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Πεντόλακκος και καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Εισήχθη στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς το 1946 και αποφοίτησε ως δάσκαλος το 1953. Ακολούθησαν σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήχθη από τους πρώτους το 1953. Μετά την αποφοίτησή του, ασκήθηκε στα Γιάννινα, πήρε την άδεια του δικηγόρου το 1961 κι άρχισε να εξασκεί το επάγγελμα.
Από τις αρχές του 1962 δημιούργησε τη Νεολαία της Ενώσεως Κέντρου στα Γιάννενα και ξεκίνησε τους πολιτικούς αγώνες που είχαν ως αποτέλεσμα το κόμμα να εκλέξει τρεις βουλευτές στις εκλογές του 1963 και του 1964. Ο ίδιος πολιτεύτηκε και στις δύο αυτές εκλογές και εξελέγη βουλευτής. Συγκεκριμένα, διετέλεσε βουλευτής Ιωαννίνων την περίοδο από 3 Νοεμβρίου 1963 μέχρι 8 Ιανουαρίου 1964 και την περίοδο από 16 Φεβρουαρίου 1964 μέχρι 14 Απριλίου 1967. Διετέλεσε δε υφυπουργός Εμπορίου και Οικονομικών στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου.
Κατά την περίοδο της χούντας συνελήφθη κατ' επανάληψη και σύρθηκε κατηγορούμενος στα Δικαστήρια. Υπήρξε υπερασπιστής κατηγορουμένων στα Έκτακτα Στρατοδικεία. Ο Ανέστης Λώρας υπήρξε κύριος εισηγητής της πλειοψηφίας στη Βουλή (20.10.1964) στο Νομοσχέδιο για την ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που υλοποιήθηκε σύντομα, ενώ το 1966 ο τότε υπουργός Συντονισμού Κων. Μητσοτάκης, δέχτηκε την εισήγησή του και πρόσθεσε τη Φυσικομαθηματική Σχολή Ιωαννίνων, που λειτούργησε τον ίδιο χρόνο.
Στις εκλογές του 1974 δεν πήρε μέρος. Το 1977 προσχώρησε στο Κόμμα Νεοφιλελευθέρων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ήταν υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων, χωρίς να εκλεγεί. Έναν χρόνο αργότερα προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, όπως και ο αρχηγός του κόμματος, Κ. Μητσοτάκης. Στις εκλογές του Ιουνίου αλλά και του Νοεμβρίου του 1989 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία. Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2004 εξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΔΕΣ και ΕΟΕΑ.
Ο Αν. Λώρας είχε μία πολύ σοβαρή περιπέτεια το 2009 όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε σε χαράδρα στον επαρχιακό δρόμο Κοπάνης – Βαριάδων. Έμεινε εγκλωβισμένος σ’ αυτό για πολλές ώρες ώσπου τον εντόπισαν και τον ανέσυραν δυνάμεις της 5ης ΕΜΑΚ.
Ο Κώστας Τασούλας
Τη θλίψη του για την απώλεια του Ανέστη Λώρα εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Σε γραπτή δήλωσή του τονίζει πως «ο Ανέστης Λώρας έφυγε πλήρης ημερών, έχοντας διαγράψει μακρά και επιτυχημένη πορεία στη δικηγορία ενώ παράλληλα, υπηρέτησε πιστά το λαό των Ιωαννίνων που τον τίμησε με την ψήφο του εκλέγοντάς τον βουλευτή του Νομού σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις τόσο προδικτατορικά όσο και μεταδικτατορικά. Με την ίδια θέρμη υπηρέτησε και τα αξιώματα του υφυπουργού Εμπορίου και υφυπουργού Οικονομικών, μέσα από τα οποία προσπάθησε και πέτυχε να σταθεί αρωγός στην ιδιαίτερη πατρίδα του». Ο κ. Τασούλας εκφράζει παράλληλα τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.
Η Μαρία Κεφάλα
Τη θλίψη της για τον θάνατο του Ανέστη Λώρα εκφράζει με ανακοίνωσή της και η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο Ανέστης Λώρας άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του όλα τα χρόνια που έζησε και υπηρέτησε τα Ιωάννινα, που τον τίμησαν εκλέγοντάς τον στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η απώλεια του μας γεμίζει όλους με θλίψη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του».