ΤΑΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Οκτώ άξονες για σύγχρονο και λειτουργικό Δήμο!

on .

TATIANA KALOGIANNH PAROYSIASH

• Ένα Δήμο σύγχρονο και λειτουργικό που να παρέχει στους πολίτες υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, να γοητεύει τους επισκέπτες και να παρακολουθεί στενά τα ευρωπαϊκά δρώμενα μετέχοντας με προτάσεις φιλοδοξεί να δημιουργήσει η υποψήφια δήμαρχος Τατιάνα Καλογιάννη εφόσον την εμπιστευθούν οι Γιαννιώτες.

Πώς σχεδιάζει να το κάνει αυτό; Όπως ανέφερε χθες, παρουσιάζοντας αναλυτικά το πρόγραμμά της, με ορισμένα μεγάλα έργα υποδομής, με διοικητική αναδιάρθρωση των δομών του, με εξορθολογισμό των δημοτικών τελών και με μία σειρά παρεμβάσεων σε κάθε τομέα λειτουργίας της πόλης. Το πρόγραμμα της παράταξης «Ιωάννινα_2023» διαρθρώνεται σε οκτώ άξονες και τους οποίους παρουσίασαν ισάριθμοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Πώς θα γίνουν έργα
«Η γνώση των ζητημάτων, η αναγνώριση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε, η τεκμηρίωση των προτάσεων που καταθέτουμε αλλά και το ουσιαστικό έργο μας σε άλλο βαθμό της Αυτοδιοίκησης είναι οι συνιστώσες που χαρακτηρίζουν το πρόγραμμά μας», ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η κ. Καλογιάννη.
Απαντώντας, μετά την παρουσίαση των οκτώ αξόνων του προγράμματος σε ερωτήσεις, σχετικά με την πληθώρα έργων που αυτοί περιλαμβάνουν, τόνισε ότι τα μικρότερα έργα θα υλοποιηθούν εντός της τετραετίας ενώ για τα πιο μεγάλα, αν δεν ολοκληρωθούν ως τη λήξη της επόμενης δημοτικής θητείας, τουλάχιστον θα έχουν μπει οι βάσεις. Όσο για τα χρήματα που θα απαιτηθούν, τα οποία είναι πολλά, έκανε λόγο αφενός για μεγάλη εξοικονόμηση πόρων από την αναβάθμιση της ενεργειακής λειτουργίας εγκαταστάσεων του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ, ενώ για τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις σημείωσε πως θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.
«Κάθε έργο ανταποδοτικού χαρακτήρα πρέπει να μοχλεύει ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ αυτά που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα θα υλοποιηθούν μέσα από την εξοικονόμηση πόρων», τόνισε χαρακτηριστικά.

-Οκτώ άξονες
Πρώτος άξονας του προγράμματος της παράταξης Καλογιάννη είναι η «νέα διακυβέρνηση του Δήμου». Την παρουσίασή του έκανε ο νυν δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου και των εποπτευόμενων φορέων, για ψηφιακή αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, μείωση του ενεργειακού κόστους των δημοτικών κτιρίων και της ΔΕΥΑΙ αλλά και για επανεξέταση των τιμολογίων της.
Δεύτερος άξονας είναι ο «πολιτισμός – αθλητισμός» και την παρουσίαση έκανε ο Φίλιππος Ευαγγέλου. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για δημιουργία πολιτιστικού πολυχώρου που θα στεγάσει τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, νέου αθλητικού κέντρου στον Κατσικά και για νομιμοποίηση κτιρίων εκπαίδευσης ώστε να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα αναβάθμισής τους. 

 Τρίτος άξονας τα «έργα υποδομών και ο δημόσιος χώρος», τον οποίο παρουσίασε η Κλεοπάτρα Παπακώστα. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σύνδεση της Νιάρχου με την Εγνατία μέσω παράκαμψης της Πεδινής, τη διεκδίκηση από το κράτος του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου και την ενοποίησή του με τα Πάρκο Πυρσινέλλα, αλλά και τη μεταφορά των φυλακών Σταυρακίου στην Κόντσικα με την ανέγερση στον χώρο αυτό φοιτητικών κατοικιών.
 Τέταρτος άξονας «περιβάλλον και ενέργεια» με τον υποψ. δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Παπαγιάννη να κάνει λόγο για έλεγχο και άμεση αντιμετώπιση των παράνομων συνδέσεων αποχέτευσης, για ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου της πόλης και για εγκατάσταση πάρκων ΑΠΕ σε εκτάσεις του Δήμου.
Πέμπτος άξονας η «κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη», με τον Κώστα Τσαγκλή να αναφέρει, μεταξύ άλλων, την παροχή εφάπαξ βοηθήματος για το τέταρτο παιδί κάθε οικογένειας και την εισαγωγή παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών κατά προτεραιότητα στους δημοτικούς σταθμούς.
 Ο έκτος άξονας αφορά σε «χωροταξία – πολεοδομία – Παμβώτιδα» με την Ελένη Γκόλα να κάνει λόγο για εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.) του Δήμου και τροποποίηση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, για έγκριση πολεοδομικών μελετών σε Σταυράκι, Ολυμπιάδα κ.α. και για δημιουργία υποδομής υδροπλάνων στο Πέραμα.
 Ο έβδομος άξονας είναι η «έξυπνη πόλη και καινοτομία» και τον παρουσίασε ο Νίκος Ντέμος. Μίλησε για δημιουργία εφαρμογής διαχείρισης αιτημάτων των πολιτών και διαδραστικών χαρτών για την υποβολή τους, αλλά και για εφαρμογή «Ioannina App» που θα παρέχει πλήρη πληροφόρηση για την πόλη στον δημότη και τον επισκέπτη.
 Τέλος, ο Στάθης Σιούτης παρουσιάζοντας τον όγδοο άξονα με τίτλο «ανάδειξη πόλης – επιχειρηματικότητα», έκανε λόγο για μηδενικά τέλη σε όλες τις νέες επιχειρήσεις για το πρώτο έτος, για δημιουργία ηλεκτρονικού οδηγού στην ιστοσελίδα της πόλης όπου θα εμφανίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις και για αναβάθμιση του Φορέα Τουριστικής Προβολής της.