ΑΡΗΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: Οι εκλογές θα φέρουν αλλαγή «τιμονιέρη» στον Δήμο Ιωαννιτών!

on .

MPARTZOKAS AGORHS 3 4 19

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές του Μαΐου θα φέρουν αλλαγή στο «τιμόνι» του Δήμου Ιωαννιτών κι αυτό επειδή η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να αφήσει ένα στίγμα στην πόλη, αλλά περιορίστηκε μόνο στα… σχέδια επί χάρτου, κάνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της παράτα ξης «Γιάννενα Τώρα».
Ο κ. Μπαρτζώκας μιλάει επίσης στον «Π.Λ.» για τις συνεργασίες που θα φέρει η απλή αναλογική στον Δήμο Ιωαννιτών, για την αντιπολίτευση που άσκησε η παράταξή του, ενώ επαναλαμβάνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης είναι η Παμβώτιδα!
Η συνέντευξη
• Kύριε Μπαρτζώκα σε λιγότερο από δύο μήνες έχουμε εκλογές. Σας αγχώνει η ιδέα της κάλπης καθώς πλησιάζουμε προς αυτές;

-Το 2014 που το επιχειρήσαμε ως παράταξη για πρώτη φορά, πραγματικά η ιδέα αυτή μας άγχωσε διότι από τους 70 που είχαμε μαζευτεί τότε, ίσως ο ένας μόνος είχε ξανακατεβεί σε εκλογές. Οι άλλοι δεν ξέραμε ούτε πώς θα γράψουμε τα ψηφοδέλτια. Σήμερα το άγχος δεν είναι τέτοιας μορφής. Τώρα αυτό που μας αγχώνει είναι να αποδείξουμε ότι αξίζουμε να μας εμπιστευτούν οι Γιαννιώτες.

• Αυτή τη φορά έχουμε περισσότερες παρατάξεις στον Δήμο Ιωαννιτών. Εσείς αναφέρεστε σε έναν πολιτικό χώρο στον οποίο αναφέρονται άλλες δύο παρατάξεις. Νιώθετε να… συμπιέζεστε;

-Καταρχήν, δε δεχόμαστε ότι ανήκουμε σε κάποιο πολιτικό χώρο. Η παράταξή μας είναι πολυσυλλεκτική. Έχουμε ανθρώπους που πολιτεύθηκαν μάλιστα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ως εκ τούτου, όποιος θέλει να βάλει στην άκρη την κομματική του ταυτότητα κα να θέσει ως πρώτο στόχο την πόλη είναι δεκτός από μας.
Ένας λόγος που δε φοβόμαστε καμία συμπίεση είναι επειδή μέσα σ’ αυτή την πενταετία αποδείξαμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η ψήφος των πολιτών προς εμάς το 2014 δεν πήγε χαμένη. Είμαστε συνεπείς, έχουμε άποψη για όλα τα θέματα και καταθέτουμε προτάσεις. Σήμερα είμαστε μια ώριμη παράταξη, καλά ενημερωμένη και γι’ αυτό ελπίζουμε σε καλύτερα αποτελέσματα.

• Η αλήθεια είναι ότι υπήρξατε ενεργοί ως παράταξη στην τρέχουσα θητεία. Ωστόσο θεωρείτε ότι ο κόσμος αυτή τη δράση τη θέτει ως κριτήριο όταν αποφασίζει τι θα ψηφίσει ή επιλέγει με βάση το προσωπικό του συμφέρον;

-Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά για να γίνουμε Ευρωπαίοι με την πραγματική έννοια του όρου. Όμως, το γεγονός ότι αυτή την περίοδο μας σταματάνε άνθρωποι στο δρόμο και μας λένε «σας άκουσα στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, καλά τα είπατε, συνεχίστε έτσι» αποτελεί μία μεγάλη ενθάρρυνση. Απευθυνόμαστε στους πολίτες τους σκεπτόμενους που δε φορούν παρωπίδες κομματικές, που δεν ψηφίζουν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον, σ’ εκείνους που βλέπουν μακριά και θέλουν τα Γιάννενα μία πραγματικά Ευρωπαϊκή πόλη. Υπάρχουν φυσικά και οι πολίτες που ψηφίζουν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον. Αγωνιστήκαμε πέντε χρόνια να ξεφύγουμε από αυτή τη γάγγραινα. Δεν το πετύχαμε απολύτως. Βλέπεις, η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί το ίδιο… τροπάριο. Αυτές τις μέρες, για παράδειγμα, όποιος κάνει αίτηση για χρηματικές παροχές στο Δημοτικό Συμβούλιο ικανοποιείται χωρίς δεύτερη κουβέντα!

• Ποιο είναι το ιδανικό σενάριο της κάλπης για την παράταξη «Γιάννενα Τώρα»;

-Nα είμαστε στον δεύτερο γύρο! Αν γίνει αυτό, το αποτέλεσμα είναι εύκολα προβλέψιμο. Θα κερδίσουμε οπωσδήποτε. Αν δε μπούμε στο δεύτερο γύρο, είμαστε διατεθειμένοι να κάτσουμε σ’ ένα τραπέζι με τους άλλους να συζητήσουμε. Φυσικά, θα είμαστε ικανοποιημένοι αν λάβουμε ποσοστό υψηλότερο από αυτό του 2014.

• Με ποιον από τους υποψηφίους δημάρχους που έχουν πιθανότητα να περάσουν στον δεύτερο γύρο θα ήσασταν πιο θετικοί στο να συνεργαστείτε;

-H συνεργασία πρέπει να βασιστεί σε σύγκλιση προγραμμάτων και όχι σε προσωπικές φιλίες ή ανταποδοτικά, όπως η παραχώρηση μιας αντιδημαρχίας.

• Πάντως, κάποιοι σας θέλουν πιο πρόθυμο να συνεργαστείτε με την Τατιάνα Καλογιάννη…

-Και με την κ. Καλογιάννη αλλά και με τον οποιοδήποτε κερδίσει τις εκλογές! Με βάση τον καινούριο νόμο, ένας θα είναι ο δήμαρχος, θα εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή και θα έχει δικούς του περίπου το ένα τέταρτο των συμβούλων. Άρα θα χρειαστεί συνεργασίες. Μπορούμε να συνεργαστούμε; Εγώ πιστεύω πως μπορούμε να τα βρούμε.

• Ποια είναι η εκτίμησή σας, θα έχουμε τον Μάιο αλλαγή «τιμονιέρη» στον Δήμο Ιωαννιτών ή όχι;

-To θεωρώ πολύ πιθανό, διότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει να αφήσει ένα στίγμα όπως άλλες. Για παράδειγμα ο κ. Γκόντας έκανε την Κενάν Μεσσαρέ, τη Γαριβάλδη, τα Παλιά Σφαγεία. Παλιότερα ο Φ. Φίλιος έκανε το Πνευματικό Κέντρο, ο Θ. Γεωργιάδης το αποχετευτικό… όλοι κάτι άφησαν πίσω τους. Η σημερινή Δημοτ. Αρχή θα αφήσει μόνο… σχέδια επί χάρτου! Αν ακούσει κανείς τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Θαν. Μανταλόβα να μιλάει θα νομίσει ότι έχει γίνει κοσμογονία στην πόλη, κάτι που δεν ισχύει. Για παράδειγμα, δε μεταφέρθηκε το Δημαρχείο στο ΚΕΠΑΒΙ, δεν έγινε τίποτα με το «Γιαννιώτικο Σαλόνι» ή προς την κατεύθυνση της λίμνης. Όλα είναι συζητήσεις επί συζητήσεων. Μόλις τώρα, δύο μήνες πριν τις εκλογές έρχονται διατάξεις που έπρεπε να είχαν έρθει τον πρώτο χρόνο όπως ο Κανονισμός Πρασίνου.

• Αν σας ζητήσω να βαθμολογήσετε τον Θωμά Μπέγκα ως Δήμαρχο με άριστα το δέκα τι βαθμό του βάζετε;

-Mε το… ζόρι θα του βάλω πέντε ως καθηγητής που είμαι!

• Καλά στους άλλους! Κριτική στον Άρη Μπαρτζώκα και στη δική σας παράταξη κάνετε;

-Bεβαίως και κάνω! Μερικές φορές μας κατηγορούν ότι είμαστε ήπιοι στην αντιπολίτευση. Ο Έλληνας, ξέρετε, θέλει… αίματα, αλλά εγώ έχω να πω, αν αυτό είναι το μειονέκτημά μας, ότι όταν δεν είσαι ο εαυτός σου και βγάζεις πολιτικάντικους λόγους και κορώνες, τότε γίνεσαι… κλόουν. Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Εγώ ως άνθρωπος είμαι ήπιος. Όταν μιλάω προσπαθώ να μιλάω με επιχειρήματα. Φυσικά και υψώνω τους τόνους, αλλά δε μπορώ να γίνω ένας άλλος. Άρα, όσον αφορά στην ένταση της αντιπολίτευσης που ασκήσαμε, είμαι ικανοποιημένος. Είναι προτιμότερο να ασκείς αντιπολίτευση με επιχειρήματα παρά με κραυγές.

• Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που παραμένει άλυτο αυτή τη στιγμή στην πόλη μας;

-Ξέρετε, ο κόσμος βγαίνει από το σπίτι του και βλέπει τις λακκούβες στους δρόμους, τα σκουπίδια τριγύρω, τον απασχολούν δηλαδή όλα αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Για μένα όμως το μείζον πρόβλημα είναι η λίμνη. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα γι’ αυτή. Η λέξη «λίμνη» δεν έχει ακουστεί ούτε μία φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο την τελευταία πενταετία.

• Εδώ όμως θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή να ανταπαντήσει ότι η λίμνη δεν είναι αποκλειστικά δική της αρμοδιότητα…

-Υπάρχουν όντως και άλλοι αρμόδιοι αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών περιβάλλει τη λίμνη, είναι αστική. Άρα, έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο ο Δήμος και να πιέζει κι όχι να περιμένει το «μάστερ πλαν» του κ. Καχριμάνη, το οποίο δεν έφερε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο και πήγαμε μόνοι μας να το δούμε στην Περιφέρεια! Εμείς έπρεπε να είμαστε οι πρώτοι που θα… σύρουμε το κάρο. Τώρα με το Προεδρικό Διάταγμα θέλουμε ο Φορέας της λίμνης να έχει αποφασιστική αρμοδιότητα και να υπάρχει ένας αντιδήμαρχος ή εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για λιμναία θέματα. Να υπάρχει δηλαδή σύνδεση Δήμου – λίμνης. Γιατί, εξάλλου να μην πιέσουμε να γίνει κι ένα λιμεναρχείο εδώ;

• Είπαμε για παραλείψεις, λάθη ή… σχέδια επί χάρτου της Δημοτικής Αρχής. Σ’ αυτή την πενταετία έκανε και πράγματα που βαθμολογείτε θετικά;

-Εμείς όπου έπρεπε τη συνδράμαμε. Στα δύσκολα η Δημοτική Αρχή συνήθως ζητάει διαπαραταξιακή επιτροπή για να μοιραστούν οι ευθύνες σε όλους. Βρεθήκαμε δίπλα της όταν πήγε στο υπουργείο για τον μικρό δακτύλιο, ήμασταν δίπλα της στο θέμα των Αγαθοεργών,, αλλά και στη συνάντηση με την Πρυτανεία για τα προβλήματα σίτισης, στέγασης και μεταφοράς των φοιτητών. Εκεί που έκανε έργο, ήταν στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, πλην όμως η Δημοτική Αρχή δεν είναι εδώ για να παίζει τον απλό διαχειριστή, αλλά για να παράγει κάτι νέο. Αυτό δεν έγινε! Καλό να έχουμε λεφτά στην άκρη, αλλά…

• Στον τομέα του τουρισμού δηλαδή δεν έγιναν βήματα αυτά τα χρόνια;

-Τα βήματα που έγιναν είναι μικρά. Η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου σ’ αυτή την πενταετία συνεδρίασε μόλις δύο ή τρεις φορές. Ο κ. Γκόλας αποφασίζει και διατάσσει, ενώ οι ωραίες εκδρομές που γίνονται στο εξωτερικό ποτέ δε μαθαίνουμε τι πρακτικά αποτελέσματα φέρνουν.

• Τι εκτιμάτε για το θέμα των Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολης που σας απασχόλησε πρόσφατα; Θα ξεδιαλύνει ποτέ;

-Εμείς θα είμαστε πρωτοπόροι στο θέμα αυτό. Εάν δεν ζητούσαμε σύσσωμη η αντιπολίτευση να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος δε θα το έφερνε ποτέ. Όπως ξέρετε, οι μετοχές τους στην Εθνική Τράπεζα έχουν εξανεμιστεί και τα χρέη ανέρχονται στα 13 εκατ. ευρώ. Ευτυχώς τα διδακτήρια δεν είναι προσημειωμένα ως υποθήκη. Εμείς λοιπόν ζητάμε να διερευνηθεί το πώς θα πάρει ο Δήμος τα κτίρια αυτά από τα Αγαθοεργά όσο υπάρχει ακόμα καιρός. Μην έρθει κάποια τράπεζα και πάρει τα σχολεία του Δήμου! Πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα. Δε μπορεί σ’ όλη την Ελλάδα τα σχολεία να ανήκουν στους Δήμους κι εδώ όχι.

• Κλείνοντας, κάντε μου ένα σχόλιο για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Είναι εφαρμόσιμο;

-Εμείς προτείναμε να μην παραλειφθεί η σχετική μελέτη από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά μειοψηφήσαμε. Αυτό γιατί όλη η μελέτη στο κέντρο της πόλης βασίστηκε στην αυθαίρετη αρχική απόφαση «κλείνουμε την Αβέρωφ, τη Διον. Φιλοσόφου γύρω από το κάστρο και την Ανεξαρτησίας. Αφού τις κλείσουμε, μετά συζητάμε τα άλλα όπως τα πάρκινγκ και οι συγκοινωνίες». Αυτό όμως εμένα μου μοιάζει σαν πύργος χτισμένος στην άμμο. Υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ας πούμε, η Αβέρωφ γιατί να μη γίνει μονόδρομος ή δρόμος ήπιας κυκλοφορίας; Έπειτα, είχαμε συμφωνήσει πριν μερικούς μήνες, μετά από πρόταση του κ. Μανταλόβα, η Ανεξαρτησίας να γίνει ανοιχτό εμπορικό κέντρο και τώρα έρχονται και μας λένε ότι θα την κλείσουμε! Δε γίνεται να περνάμε αντικρουόμενες μελέτες για ορισμένα πράγματα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ