Στο φως η ιστορική σύγκρουση Καραμανλή για τη Μακεδονία!

on .

ORA ELLADOS BOUKOURESTI\

• Λίγα γεγονότα σηματοδότησαν την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας όσο η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα έθεσε το περίφημο πια βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στη συμμαχία με το επιχείρημα ότι παρέμενε άλυτο το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Τα γεγονότα και τα παρασκήνια της εποχής εκείνης καθώς και οι πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, από τις ΗΠΑ στον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αποτελούν το θέμα του βιβλίου του έγκριτου δημοσιογράφου Νίκου Στέφου με τίτλο «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι», το οποίο παρουσιάζεται σήμερα, Παρασκευή, ώρα 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Du Lac».
Ιδιαίτερα σήμερα, λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών που εκλαμβάνεται ως υποχώρηση της Ελλάδας από τις εθνικές θέσεις δεκαετιών σχετικά με τα Σκόπια, το βιβλίο του κ. Στέφου αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Αξιόλογοι ομιλητές
Στη σημερινή εκδήλωση για το βιβλίο «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι», θα μιλήσουν δύο πολιτικοί που έζησαν από κοντά, ως μέλη της Κυβέρνησης Καραμανλή, τα γεγονότα του 2008, αλλά και ένας ανώτατος διπλωματικός παράγοντας της εποχής. Ο λόγος για τον βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. και πρ. Υπουργό Κώστα Τασούλα, τον πρ. Υφυπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Κασσίμη, και τον Πρέσβη ε.τ. και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Αλέξανδρο Μαλλιά, ενώ παρέμβαση θα κάνει και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Χαιρετισμό θα απευθύνει στην παρουσίαση ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Θα συντονίσει ο δικηγόρος – διαμεσολαβητής Χάρης Λαζάνης.

Επίκαιρα ερωτήματα
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Όμως οι επιπτώσεις εκείνης της δραματικής σύγκρουσης του Καραμανλή για τη Μακεδονία, με τον ηγέτη της πιο ισχυρής δύναμης στον κόσμο, παραμένουν ακόμα και σήμερα καταλυτικές για τη χώρα μας...
Και φυσικά τα ερωτήματα παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Γιατί δεν συμβιβάστηκε τότε ο Καραμανλής; Γιατί δεν υποχώρησε; Γιατί δεν έκανε πίσω μπροστά στις πιέσεις, τις υποδείξεις και τις απειλές; Γιατί πήγε στο Βουκουρέστι αποφασισμένος να συγκρουστεί αν και είχε πλήρη επίγνωση των συνεπειών από αυτή την απόφασή του;
Σε αυτά και πολλά άλλα γιατί, επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο του Νίκου Στέφου «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι». Να φωτίσει τις άγνωστες πλευρές, τα παρασκήνια, τις μυστικές συναντήσεις, τις μάχες των πρωταγωνιστών και τα ντοκουμέντα που όχι μόνο αποκαλύπτουν τι πραγματικά έγινε στο Βουκουρέστι, πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά εξηγούν και όλα όσα επακολούθησαν... Με πραγματικά στοιχεία, με αληθινές μαρτυρίες και χωρίς συνωμοσιολογική διάθεση!
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ