Νέες προοπτικές διαφαίνονται για την ανάπτυξη της Ηπείρου!

on .

PANAGIOTAREA ELENH

• «Η ψήφος στις Ευρωεκλογές δεν είναι και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια χαλαρή ψήφος, μια ψήφος ασυσχέτιστη με τα δρώμενα στον τόπο μας. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Το 80% των ζητημάτων που μας αφορούν καθορίζονται στην Ε.Ε. και προωθούνται στα κράτη-μέλη».
Αυτό τονίζει σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον «Πρωινό Λόγο» η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελένη Παναγιωταρέα, πολιτικός επιστήμων – οικονομολόγος, κόρη της γνωστής δημοσιογράφου Άννας Παναγιωταρέα και καλεί τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στην αυτολύπηση και την εσωστρέφεια.
Αναφερόμενη στις προοπτικές της Ηπείρου, χαρακτηρίζει σημαντική «περιουσία» την πολιτιστική παράδοση και την φυσική της ομορφιά, ενώ θεωρεί ότι η περιοχή μας έχει πολλές δυνατότητες να ανακάμψει.
Η συνέντευξη
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ερ.: Πώς πήρατε την απόφαση να αναμειχθείτε με την πολιτική, κατεβαίνοντας στις Ευρωεκλογές;

-Αποφάσισα ότι δεν είναι δίκαιο να ασκούμε όλοι κριτική εκ του ασφαλούς, χωρίς να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, ως πολίτες. Αντί να παρακολουθώ αμέτοχη την πορεία της χώρας μετά την “έξοδο” από τα Μνημόνια, να μεμψιμοιρώ ή να σχολιάζω, είναι προτιμότερο να προσφέρω στον κοινό μας αγώνα για να γυρίσουμε σελίδα, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα και τις αντοχές και τις δυνάμεις μου.
Η χώρα βρίσκεται σ᾽ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται οι επιπτώσεις που έχει η συμφωνία των Πρεσπών στα εθνικά μας συμφέροντα. Η υπερφορολόγηση και η επενδυτική άπνοια διατηρούν την οικονομία καθηλωμένη σε χαμηλές πτήσεις. Οι κοινωνικά ευάλωτοι παραμένουν αποκλεισμένοι από σοβαρές πολιτικές κοινωνικής συνοχής. Ο διχαστικός λόγος και η υπονόμευση των θεσμών με θλίβουν. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε με γνώμονα την αξιόπιστη και σοβαρή διαχείριση της χώρας. Θα είμαι παρούσα στη μάχη των ευρωεκλογών που δίνει η Νέα Δημοκρατία, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία μου, με στόχο να φανώ χρήσιμη και αποτελεσματική.
Ερ.: Και γιατί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

-Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας γιατί εκτιμώ τον προσωπικό του αγώνα απέναντι στον λαϊκισμό, από την πρώτη ημέρα που εξελέγη βουλευτής, και την ειλικρίνειά του απέναντι στους πολίτες. Εκτιμώ το πολιτικό του ήθος, και την ανεξαρτησία της σκέψης του που αποδείχθηκαν με την στάση του στην προεδρική εκλογή. Εκτιμώ την αποτελεσματικότητά του και την απόρριψη του πολιτικού κόστους, που αποδείχθηκαν με τον τρόπο που εργάστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ερ.: Θεωρητικά, οι σπουδές σας, το ερευνητικό σας έργο και η εργασιακή σας εμπειρία σας καθιστούν χρήσιμη για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως είναι η Ευρωβουλή. Υπάρχει όμως τρόπος για έναν ευρωβουλευτή να βοηθήσει και να στηρίξει και τις τοπικές κοινωνίες στη χώρα του μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

-Ξεκινώ από το δεύτερο σκέλος. Ασφαλέστατα. Η ψήφος, ξέρετε, στις Ευρωεκλογές δεν είναι και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια χαλαρή ψήφος, μια ψήφος ασυσχέτιστη με τα δρώμενα στον τόπο μας. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Το 80% των ζητημάτων που μας αφορούν καθορίζονται στην ΕΕ και προωθούνται στα κράτη-μέλη. Πχ. Θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, κονδυλίων ΕΣΠΑ, αλλά και σημαντικές αποφάσεις για την αγροτική πολιτική και την κτηνοτροφία, την τουριστική ανάπτυξη, τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα και την Ήπειρο. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να στηρίξουν και να προωθήσουν, λύσεις στα προβλήματά μας.
Η ειδίκευσή μου στη ζώνη του ευρώ, η συμμετοχή μου ως εμπειρογνώμων ή εισηγήτρια σε μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η εργασία μου στον χρηματοικονομικό τομέα με κύριο αντικείμενο τις μακροοικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής, μου παρέχουν τα εργαλεία για να στηρίξω αποτελεσματικά τους στόχους της χώρας μας.

Ερ.: Η υπερφορολόγηση και η δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έχει επιβαρύνει την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, όπως άλλωστε όλη την Ελλάδα, εξανεμίζοντας «οικονομίες» πολλών ετών και θέσεις εργασίας. Πόσο εύκολα μπορεί να το ανατρέψει αυτό η ΝΔ, αν είναι η επόμενη κυβέρνηση;

-Η ΝΔ έχει καταρτίσει ένα ποσοτικοποιημένο πρόγραμμα για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας απέναντι στις αγορές κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της διακυβέρνησής του. Έχει μιλήσει για «μία επιθετική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση», ενώ έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Είναι σίγουρο ότι η τοπική οικονομία των Ιωαννίνων θα λειτουργήσει σ᾽ ένα σταθερό και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα πλαίσιο, που θα επιτρέψει αποδοτικότερους ρυθμούς ανάπτυξης στη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο, και τις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, θα προστατευτούν οι πιο αδύναμοι, καθώς θα θεσπιστούν ειδικές ρυθμίσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ερ.: Με ποιο τρόπο όμως θα δούμε στην Ήπειρο να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας; Επιμένω, στο θέμα της ανεργίας, διότι για μας εδώ είναι ένα επίμονο ζήτημα. Κι όταν μάλιστα συνδυάζεται με το brain drain δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

-Η Ήπειρος έχει πολλές δυνατότητες. Η ανεργία είναι εδώ πιο υψηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ η στοχευμένη αγροτική παραγωγή, τα αλιευτικά καταφύγια, η βελτίωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών υποδομών, προσφέρονται για στήριξη από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Νέες προοπτικές διαφαίνονται σε συνδυασμό με την αυξημένη επιβατική και αεροπορική κίνηση στο Διεθνή Αερολιμένα Ιωαννίνων, με τη διασύνδεση με την Ιονία οδό, καθώς και τα μικρότερα οδικά έργα. Η πολιτιστική παράδοση της Ηπείρου, και η φυσική της ομορφιά αποτελούν σημαντική “περιουσία”. Χρήσιμη εδώ είναι η νοοτροπία των Ηπειρωτών που γνωρίζουν από σοβαρή και συστηματική δουλειά, που πιστεύουν στην προσωπική και οικογενειακή προκοπή. Θα πρέπει να είσαστε αισιόδοξοι, με βάση τα στοιχεία αλλά και τα εργαλεία που έχετε στα χέρια σας.

Ερ.: Μετά από την περιδίνηση των τελευταίων τεσσεράμισι ετών μπορούμε να αισιοδοξούμε;

-Μπορούμε, αν εφαρμοστεί η μεγάλη αλλαγή στις κυβερνητικές πολιτικές χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Χάθηκαν τεσσεράμισι πολύτιμα χρόνια. Όλες οι χώρες που βρίσκονταν σε καθεστώς Μνημονίου πέρασαν στη νέα εποχή, εκτός της Ελλάδας που βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική στασιμότητα. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή κυβέρνηση που θα επιδείξει πολιτική βούληση χωρίς ανασχετικές ιδεοληψίες. Πρέπει και εμείς οι ίδιοι να γυρίσουμε την πλάτη στην αυτολύπηση και στην εσωστρέφεια. Πρέπει με γνώση και σύνεση να αντιδράσουμε στον καταστροφικό λαϊκισμό.

Ερ.: Το 2019 αδιαμφισβήτητα είναι μια χρονιά πολιτικών αλλαγών. Μπορεί η ΝΔ να κάνει αυτά που επισημάνατε ότι χρειάζονται;

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σχηματίσει μία δυνατή ομάδα με την οποία έχει εκπονήσει ένα σφικτό και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα. Μη σας φανεί υπερβολή, που θα σας πώ ότι είναι έτοιμα τα κυριότερα νομοσχέδια που θα βάλουν σε νέα τροχιά την χώρα. Εμείς, σε όποια εκλογική αναμέτρηση κι αν επιλεχθήκαμε να είμαστε υποψήφιοι, θα εργαστούμε για την υλοποίηση του προγράμματος ώστε να διασφαλιστεί η πραγματική έξοδος από την κρίση. Εφαρμόζοντας ρεαλιστική και φιλική προς τις επενδύσεις πολιτική, με δημοσιονομική πειθαρχία, με χαμηλότερους φόρους και εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών, θα αλλάξει άμεσα η εικόνα της χώρας.

Ερ.: Σύγχρονη χώρα σημαίνει αξιόπιστη χώρα;

-Πώς να μην τρωθεί η αξιοπιστία της όταν το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, από τον Ιανουάριο 2015 υποσκάπτει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, καταργεί κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ δεν περιέχει ούτε μία πρόταση για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας όπως το δημογραφικό και την ανεργία των νέων; Η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να αποκαταστήσει την ισότιμη σχέση με τους εταίρους, να προβάλλει τα αιτήματα της Ελλάδας στο πλαίσιο μίας Ευρώπης ισότιμων μελών, και να επιδιώξει το μέγιστο όφελος σε τομείς που υστερεί λόγω της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων τεσσάρων ετών.

* * * 

Ποια είναι…

Η Ελένη Παναγιωταρεά είναι πολιτικός επιστήμων-οικονομολόγος με μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το ερευνητικό της έργο αφορά τη ζώνη του ευρώ και ειδικότερα την οικονομική διακυβέρνηση, τις χρηματοοικονομικές κρίσεις και κρίσεις χρέους, τη δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμών, καθώς και ζητήματα πολιτικής οικονομίας. Εργάστηκε επί χρόνια ως οικονομολόγος στο χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ συμβουλεύει τακτικά ξένους θεσμικούς επενδυτές και διεθνείς εταιρείες διαχείρισης πολιτικού κινδύνου. Είναι ερευνήτρια στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ενώ έχει συμμετάσχει σε σειρά Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.