Τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων στο ύψωμα της Γκραμπάλας

on .

GRAMPALA TZOYFH

• Στρατηγικής σημασίας σημείο για τη γραμμή άμυνας που είχε σχεδιάσει η 8η Μεραρχία, το ύψωμα της Γκραμπάλας αποτέλεσε ορόσημο στον Ελληνο – ιταλικό Πόλεμο του 1940 – 41.
Η νικηφόρα μάχη του Ελληνικού στρατού, με την ανακατάληψη στις 3 Νοεμβρίου 1940 του υψώματος που έμεινε για λίγο στα χέρια των Ιταλών εισβολέων, αποδείχθηκε καθοριστική για την έκβασή του.
Γι’ αυτό και κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου τιμάται η θυσία των πεσόντων και όσων αγωνίστηκαν, ανάμεσα τους και οι γυναίκες του Ζαγορίου οι οποίες πρόσφεραν σημαντική βοήθεια στον στρατό.
Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης έγινε προχθές το πρωί και περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Γκραμπάλας, προσκλητήριο νεκρών και καταθέσεις στεφάνων. Παράλληλα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων της ιστορικής μάχης και οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησε ομιλία από τον Αντιδήμαρχο Ζαγορίου Δημήτρη Εξάρχου με θέμα «Σελίδες δόξας - Γκραμπάλα 1940».
Οι παρουσίες
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση της Γκραμπάλας η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ενώ παρέστησαν ακόμη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Ηπείρου Ταξίαρχος Δημήτρης Μπολομίτης, οι Δήμαρχοι Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιούλα Μητροκώστα και Νίκος Καττής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι του Ζαγορίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου, εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων Αρίστης, Ελαφοτόπου και Κάτω Πεδινών, ενώσεων αποστράτων του στρατού και του ναυτικού, εφέδρων αξιωματικών, συγγενείς πεσόντων και κάτοικοι της περιοχής.
Ιστορική ομιλία
Γνωστά και άγνωστα στοιχεία και γεγονότα του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της νικηφόρας έκβασης του στα βουνά της Ηπείρου μετέφερε με την ομιλία του ο Αντιδήμαρχος Δημ. Εξάρχου, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος αναφέρθηκε γενικότερα στον πόλεμο και την αντίσταση λαού και στρατού και παρουσίασε αναλυτικά την μάχη της Γκραμπάλας, αλλά και το πώς αυτή επηρέασε την εξέλιξη του πολέμου.