Comp 1

Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Οι πολίτες έχουν ανάγκη από έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση!

on .

TASOYLAS EFHMERIDES

Μέσα σε πολύ δύσκολους και… πονηρούς καιρούς ο έντυπος Τύπος στέκεται ακόμη όρθιος, απέναντι στο διαδίκτυο και τον «βομβαρδισμό» της πληροφορίας, η οποία όμως πολλές φορές αποδεικνύεται ψεύτικη, παραπλανώντας τους πολίτες και πληγώντας βαθιά την αξιοπιστία συνολικά των Μέσω Ενημέρωσης. 

Στη «δύσκολη και ανηφορική περιπέτεια της ενημέρωσης», αναφέρθηκε ο Ηπειρώτης Προέδρος της Βουλής Κων. Τασούλας κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη. Όπως είπε «σήμερα που κατακλυζόμαστε από πληθώρα πληροφοριών, ατεκμηρίωτων και ανεξέλεγκτων σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται ακόμα εντονότερη η ανάγκη του πολίτη να στραφεί και πάλι στην εγκυρότητα και την υπευθυνότητα που διασφαλίζει το ενυπόγραφο δημοσίευμα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής στάθηκε ακόμη στο ρόλο και την αξία των έντυπων Μέσων Ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι «είναι άλλο η φευγαλέα είδηση, η ηλεκτρονική, και άλλο η είδηση και το σχόλιο που μπορείς να έχεις μαζί σου όλη τη μέρα, να το επισκέπτεσαι, να το επιβεβαιώνεις, να το υποσημειώνεις, να το αποθησαυρίζεις». Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία, όχι για να εκπέμψουμε το ρέκβιεμ των έντυπων εφημερίδων, αλλά για να δημιουργήσουμε το απαραίτητο εφαλτήριο της νέας τους εκκίνησης, μέσα σε μια εποχή που κατακλύζεται από ανευθυνότητα, από υπερβολή, από κακή πληροφόρηση».

Τονίζοντας την πολύπλευρη και σε χρονικό βάθος επίδραση των εφημερίδων, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας και στο έναυσμα της βραβευθείσας Νοτιοκορεάτισσας συγγραφέως, Χαν Γκανγκ, όπως εκείνη το περιέγραψε σε συνέντευξή της, την ανακάλυψη δηλαδή αποκομμάτων εφημερίδων που κρατούσε ο πατέρας της από την τραγωδία της φοιτητικής εξέγερσης στην πατρίδα της το 1980.

Ο κ. Τασούλας μίλησε επίσης για «το θησαυροφυλάκιο μνήμης που έχει η Βουλή των Ελλήνων», δηλαδή τους 9.000 τίτλους εφημερίδων και περιοδικών, από τις πρώτες ελληνικές εφημερίδες που εκδόθηκαν το 1784 στη Βιέννη έως πριν από λίγα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη ψηφιοποιηθεί και θα είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο κοινό σύντομα, μετά την επίλυση των τελευταίων θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Νίκος Χατζηνικολάου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την παραχώρηση πρόσβασης στο «εξαιρετικό αυτό αρχείο», προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε επετειακό λεύκωμα για τα 200 χρόνια των ελληνικών εφημερίδων.