Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Τοπική Αυτοδιοίκηση!

on .

KEDE PROEDREIO SYNEDRIASH 3 7 24

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οικονομικά και θεσμικά βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς από την μια οι Δήμοι δεν έχουν στην διάθεσή τους ικανούς πόρους για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες αρμοδιότητές τους, ενώ από την άλλη έχει ξεκινήσει η σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον ερχόμενο Νοέμβριο, με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές του 2025.

Τα δυο παραπάνω θέματα και άλλα σημαντικά, όπως το «ξεπάγωμα» των προσλήψεων, το τέλος ταφής απορριμμάτων και η ανακύκλωση, τέθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Ελλάδος, στην οποία το «παρών» έδωσαν  ο Υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο υφυπουργός Β. Σπανάκης. 

«Αγκάθι» τα οικονομικά

Σε ότι αφορά στα οικονομικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι μπορεί να γίνεται λόγος πως οι Δήμοι έχουν στη διάθεσή τους πολλούς πόρους από πάσης φύσεως προγράμματα για εκτέλεση έργων, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι πολλοί εκείνοι που προσφεύγουν στη λύση των προκαταβολών, ενώ άλλοι έχουν ήδη «κοκκινίσει» λόγω του οικονομικά δυσβάστακτου τέλους ταφής απορριμμάτων, του αυξημένου μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων, μετά τις αυξήσεις που ορθά δόθηκαν, αλλά και εξαιτίας του ενεργειακού κόστους. Οι Δήμοι δηλαδή δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους ανάγκες.

Αναφερόμενος στην επιβάρυνση των Δήμων λόγω του ενεργειακού κόστους ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι οι Δήμοι έλαβαν 238 εκατ. ευρώ το 2022 για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ενώ το 2023 και το 2024 δεν έλαβαν καμία επιπλέον επιχορήγηση, μολονότι δεν υπήρξε καμία αποκλιμάκωση στις τιμές σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο, καύσιμα κ.λπ.

«Κάτι πρέπει να γίνει -τόνισε- και μάλιστα πολύ σύντομα. Πρέπει να δοθούν δύο επιπλέον δόσεις ΚΑΠ μέχρι το τέλος του έτους».

Νέο πρόγραμμα…

Επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, σε συνέχεια του «Φιλόδημου» και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ύψους περί τα 5 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι πενταετούς διάρκειας και αποπληρωμής σε μία δεκαετία. Ανακοίνωσε δε ότι σύντομα η ΚΕΔΕ θα καταθέσει τη σχετική πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Περί πυροπροστασίας…

Αναφερόμενος στο επίκαιρο θέμα της εφαρμογής του προληπτικού μέτρου πυροπροστασίας, του καθαρισμού οικοπέδων, τόνισε ότι όταν το κεντρικό κράτος θεσμοθετεί μέτρα, πρέπει να υπολογίσει και τις οικονομικές συνέπειες που προκαλούνται.

Σημείωσε ότι οι σφιχτές προθεσμίες για τον καθαρισμό οικοπέδων και τα επαπειλούμενα πρόστιμα, προκάλεσαν εκρηκτικό πρόβλημα στη διαχείριση της ασφαλούς διάθεσης της βιομάζας, στο οποίο κλήθηκαν οι Δήμοι να ανταποκριθούν χωρίς να διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους, προσωπικό και τα μέσα.

Οι προσλήψεις…

Στο καυτό θέμα των προσλήψεων που ταλανίζει τους περισσότερους Δήμους της χώρας αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος σημειώνοντας ότι εκτός από τα μέτρα για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης θα πριμοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό η εντοπιότητα για προσλήψεις σε ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά ο κ. Λιβάνιος είπε ότι θα γίνει σύντομα τριμερής συνάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να συζητηθούν τα πραγματικά νούμερα για τα οικονομικά των Δήμων.

Επίσης ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι το υπουργείο ετοιμάζει διορθωτική νομοθετική ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα καθώς και για το τέλος παρεπιδημούντων.

Ομάδα εργασίας για το νέο Κώδικα

Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη της συζήτησης για τη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία ομάδας εργασίας στο υπουργείο η οποία θα αναλάβει την ομογενοποίηση των προτάσεων, ενώ θα συσταθεί Επιτροπή Κώδικα στην οποία θα συμμετέχει η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και το ΣτΕ.  

Τέλος ταφής και ανακύκλωση

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι παρότι οι Δήμοι καταβάλλουν το τέλος ταφής απορριμμάτων, τα χρήματα αυτά δεν επιστρέφονται στους Δήμους, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την προώθηση της ανακύκλωσης.

Ο Γεν. Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Μ. Γραφάκος παραδέχτηκε ότι η ανακύκλωση τα τελευταία χρόνια είναι σε στάσιμη κατάσταση, λέγοντας ότι «έχουμε ευθύνη και εμείς» και ότι «δεν πάει άλλο» η κατάσταση αυτή.

Ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί στην ΚΕΔΕ νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ανακύκλωση και ότι στόχος είναι να ψηφιστεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την ενοποίηση των δύο συστημάτων, ρεαλιστική οριοθέτηση του συστήματος εγγυοδοσίας, μεγάλη ανάπτυξη του συστήματος σε επίπεδο επικράτειας, ειδική μέριμνα για ενίσχυση μικρών Δήμων για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων. Παράλληλα ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τους υπόχρεους παραγωγούς ώστε να αναλάβουν οι ίδιοι τη συλλογή από τους Δήμους των ανακυκλώσιμων.

Σε ότι αφορά στο τέλος ταφής ο κ. Γραφάκος υπογράμμισε πως συμφωνεί απολύτως με την επιστροφή των χρημάτων στην Αυτοδιοίκηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απολύτως αυτονόητο να γυρίσουν τα χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μοχλευτούν αν παραστεί ανάγκη. Απολύτως αυτονόητο ότι θα έρθουμε με πρωτόλεια πρόταση για διάλογο με την ΚΕΔΕ, ώστε να φτάσουμε στον τρόπο επιστροφής των χρημάτων».