Άρχισε η διαβούλευση για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης

on .

ENPE DIABOYLEYSH

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βασ. Σπανάκη πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όπου άρχισε ουσιαστικά η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «εμείς οι Περιφερειάρχες και συνολικά οι άνθρωποι που υπηρετούμε τις Περιφέρειες από όποιον ρόλο - Διοίκησης ή Αντιπολίτευσης- θα είμαστε δίπλα σας, εάν είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε εσείς και η Ελληνική Κυβέρνηση σε σοβαρές τομές στον τρόπο λειτουργίας των Περιφερειών, που θα προβλέπουν την ενδυνάμωσή τους, τη θεσμική θωράκιση, την οικονομική ανεξαρτησία και την πολιτική τους αναβάθμιση, ώστε να καταστούν θεσμοί που θα ανταποκρίνονται και θα δίνουν λύσεις ακόμη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά προς όφελος συμπολιτών μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών ως αναπτυξιακού και όχι μόνο μοχλού για να μπορέσει πραγματικά να πάει η Ελλάδα μπροστά και ως του θεσμού, που είναι εγγύτερα στους πολίτες, έχοντας βαθιά γνώση των προβλημάτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου ξεχωριστά. «Ήλθε η ώρα να μεταβούμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αυτό δεν γίνεται με βαρύγδουπους τίτλους ή με ανακοινώσεις και θεωρίες, αλλά γίνεται στην πράξη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο Υπ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος έθεσε ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν «καθαροί ρόλοι μεταξύ των επιπέδων διοίκησης και να γνωρίζουν όλοι τι επακριβώς κάνουν οι Περιφέρειες, τι οι Δήμοι και τι το Κράτος, είτε αυτό έχει να κάνει με την Κυβέρνηση, είτε με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».

Παρουσιάζοντας τις βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου για τον νέο Κώδικα, σημείωσε ότι η σύνταξή του θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα και έθεσε ως ορίζοντα κατάθεσης των προτάσεων των Περιφερειών το τέλος του έτους. Όπως υπογράμμισε, στον νέο Κώδικα για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν προβλέψεις μεταξύ άλλων για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των Περιφερειακών Αρχών, για το σύστημα διακυβέρνησης των Περιφερειών, αλλά και για τη θεσμοθέτηση μητροπολιτικών λειτουργιών και διακυβέρνησης στα δυο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.