Στον Πρόεδρο της Βουλής η Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

on .

TASOYLAS POTTAKHS

• Την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2023 επέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Ανδρέας Ποττάκης. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Έκθεση: «Το 2023, το πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, υπήρξε, για μακρά διαστήματα, ιδιαίτερα ασταθές, ενίοτε και ζοφερό» λόγω: 

- Του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία

- Των νέων εστιών γεωπολιτικής αστάθειας και ανθρωπιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή.

- Της εντεινόμενης πληθωριστικής κρίσης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

- Του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

- Των πυρκαγιών και των πλημμυρών, που έπληξαν την πατρίδα μας.

Παράλληλα, τονίζεται ότι: «σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στα τέλη του 2023, το Α.Ε.Π. αναμένεται το 2024 να προσεγγίσει το αντίστοιχο του 2009, του τελευταίου έτους πριν την είσοδο της χώρας στη «μνημονιακή» περίοδο».

Στην Έκθεση αναφέρεται επίσης, πως: 

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα θέματα που σχετίζονται με το οικιστικό περιβάλλον, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την παροχή υπηρεσιών και αγαθών κοινής ωφελείας καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε αριθμό αναφορών που δέχθηκε η Αρχή κατά το 2023», ενώ χαρακτηρίζεται ως «αξιοσημείωτη η υποχώρηση, σε απόλυτους αριθμούς, των αναφορών που σχετίζονται με την κοινωνικοασφαλιστική διοίκηση, εν πολλοίς αποτέλεσμα της μείωσης του χρόνου για την έκδοση συντάξεων».

Και η Έκθεση καταλήγει αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο αυτό περιβάλλον, ο Συνήγορος αναζητά θεσμικά λύσεις και ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και, παράλληλα, την επίλυση στρεβλώσεων και αγκυλώσεων στη λειτουργία του διοικητικού μηχανισμού, στην κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, την εκπαίδευση, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τη φορολογική διοίκηση, τις μεταφορές…».

Ο Πρόεδρος της Βουλής θα διαβιβάσει την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2023, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου σε κοινή τους συνεδρίαση να αναφερθούν σε αυτήν, παρουσία και του Συνηγόρου του Πολίτη.