Μεγάλο στοίχημα για το μέλλον των Ιωαννίνων αποτελεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο

on .

KALOGIANNHS BIBLIO 1 7 3 24

• Μεγάλο στοίχημα για την κοινωνία και το μέλλον της πόλης αποτελεί το Τοπικό Πολεοδομκό Σχέδιο των Ιωαννίνων, όπως παραδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννενα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού και βουλευτή Ιωαννίνων Σταύρου Καλογιάννη, με τίτλο «Σχέδια πόλεων και δημόσιος χώρος στις απαρχές του Ελληνικού Κράτους».

Συγκεκριμένα, εντός του Απριλίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που περιλαμβάνει ολόκληρο τον Δήμο Ιωαννιτών, ένα έργο που θα επιλύσει προβλήματα και θα καθορίσει την ανάπτυξη και την ορθή διαχείριση περιοχών. Το Τοπικό Πολεοδομικό έχει δημοπρατηθεί από το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα σχέδια για άλλες περιοχές της Ηπείρου έχουν περάσει ήδη στην φάση της εκπόνησης και αποτελεί μεγάλο στοίχημα η ολοκλήρωσή τους μέσα στα χρονικά όρια του Ταμείου Ανάκαμψης 

Θα καθορίσει το μέλλον της πόλης…

Για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο μίλησε ο  Γενικός Γραμματέας Χωρικού σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ. Μπακογιάννης. Τόνισε δε ότι ξεκινά κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς οι μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι προ των πυλών. Όπως υπογράμμισε, το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα καθορίσει το μέλλον της πόλης και της ευρύτερης περιοχής για τα επόμενα είκοσι χρόνια, τονίζοντας πως είναι μία μεγάλη ευκαιρία μέσα και από την εμπλοκή όλων, φορέων και πολιτών να καταγραφούν οι δυσκολίες και να δοθούν λύσεις.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αυτό το σημαντικό έργο για την πόλη θα βάλει τις βασικές αρχές για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, θα ορίσει τους κοινόχρηστους χώρους, τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η δόμηση, την προστασία της παραλίμνιας περιοχής και τις επεκτάσεις οικισμών.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι  το σχέδιο είναι στη φάση της συμβασιοποίησης και μόλις βρεθεί ο ανάδοχος και υπογραφεί η σύμβαση, θα γίνει η έναρξη στα Ιωάννινα, όπου πρώτα θα καταγραφούν τα προβλήματα και μετά θα ακολουθήσουν  η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και μία πρώτη πρόταση όπου πάνω σε αυτή θα γίνει η στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση.

 Το βιβλίο του Στ. Καλογιάννη

Κυριολεκτικά καρφίτσα δεν έπεφτε στην παρουσίαση του βιβλίου του πρ. υπουργού και βουλευτή Ιωαννίνων Σταύρου Καλογιάννη που πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ.Χατζής» στα παλιά σφαγεία. 

Το βιβλίο δίνει έμφαση στον σχεδιασμό των πόλεων στις πρώτες δεκαετίες του κράτους, επιχειρώντας να φωτισει το παρελθόν γύρω από τον συγκεκριμένο άξονα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δυο αιώνες με την αυθαίρετη δόμηση, την καταπάτηση της δημόσιας γης, φαινόμενα διαχρονικά που έχουν σοβαρή περιβαλλοντική οικονομική επιβάρυνση. 

Παράλληλα, το βιβλίο καλύπτει ένα κενό στη βιβλιογραφία, καθώς επικεντρώνεται στην Οθωνική περίοδο, αλλά καταγράφει την εξέλιξη της νομοθεσίας μέχρι τον 21ο αιώνα και αναλύεται το σύνολο της σχετικής νομοθεσίας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περίοδο 1833-1862. Σημαντικό ρόλο στην εργασία του συγγραφέα έπαιξε η επιλογή της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, στην οποία δημοσιεύονταν Νόμοι και Βασιλικά Διατάγματα, Αποφάσεις και Εγκύκλιοι, και εξέφραζε την επίσημη κρατική αντίληψη της εποχής περί σχεδιασμού πόλεων. 

Ελκυστικό πόνημα!

Για το βιβλίο του Σταύρου Καλογιάννη μίλησαν ο ∆ρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Χωρικού σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο ∆ρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αν. Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης.

Ο κ. Μπακογιάννης χαρακτήρισε ελκυστικό το βιβλίο και υπογράμμισε πως είναι μια καλή ευκαιρία για τον κόσμο που δεν ανήκει στον τεχνικό κλάδο να το διαβάσει, με αφορμή την επικείμενη έναρξη στην πόλη του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου, ενώ ο Γ. Σμύρης τόνισε ότι ο Στ. Καλογιάννης εργάστηκε με ζήλο, ενθουσιασμό και μεθοδικότητα για τη συγγραφή του βιβλίου.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει ότι ο δημόσιος χώρος αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό και τις αξίες μας, επισημαίνοντας ότι το βιβλίο δείχνει πως να αναπτύξουν τους δημόσιους χώρους ως περιβάλλοντα που προβάλλουν συνοχή, δημιουργικότητα. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τ.Η του ΤΕΕ Γιάννης Τσίγκρος ανέφερε ότι το πόνημα αυτό περιέχει όλη την  ιστορία των πολεοδομικών σχεδιασμών από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. «Το ΤΕΕ είναι υπέρμαχος του ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονοι χώροι που να οδηγούν την κοινωνία σε ισόρροπη ανάπτυξη», είπε σχετικά.

«Το βιβλίο ερευνά και προσπάθεί να κωδικοποιήσει τους συντελεστές που διέπουν το σχεδιασμό πόλεων, δημόσιου χώρου στις απαρχές ελληνικού κράτους. Από το 1833 και μετά κυρίως περίοδο Όθωνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας του βιβλίου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Σταύρος Καλογιάννης.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στη διαδικασία συλλογής υλικού, καθώς και στην ιδιαίτερη αξία του πολεοδομικού σχεδιασμού για την ποιότητα ζωής και τη φυσιογνωμία των πόλεων. 

***

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Ζίτσας και Ζαγορίου Μιχ. Πλιάκος - Γ. Σουκουβέλος, ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας, οι πρώην δήμαρχοι Ιωαννίνων Φ. Φίλιος, Δ. Παπαγεωργίου και άλλοι.