Στη Χειμάρρα θέλουμε να είμαστε κύριοι της προγονικής μας γης!

on .

MPELERH FRENTH

• Μουδιασμένη, αλλά και αγανακτισμένη εξακολουθεί να παρακολουθεί η ελληνική εθνική μειονότητα την εξέλιξη της δίωξης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη, ο οποίος καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση! Η απόφαση φαινόταν εξαρχής προδιαγεγραμμένη, αφού κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ε. Ράμα προχωρούσε σε δημόσιες παρεμβάσεις, που αν και μιλούσε δήθεν για… ανεξαρτησία της Αλβανικής Δικαιοσύνης, εντούτοις με την στάση του κατεύθυνε τους δικαστές στο πως πρέπει να χειρισθούν την υπόθεση!

Η δήλωση Μπελέρη

Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία εμφανίστηκε ο Φρ. Μπελέρης μετά το άκουσμα της δικαστικής απόφασης που τον έκρινε ένοχο. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαρραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

»Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς;

»Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού.

»Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης…».

Αντιδράσεις…

Στο μεταξύ, εκτός από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που εξέφρασε τις ανησυχίες της ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, χθες συνεχίστηκαν οι δημόσιες παρεμβάσεις.

• Ο Υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης τόνισε ότι η Ελλάδα οδηγείται σε βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Μιλώντας στο OPEN ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» με την Ελλάδα να λέει ότι «παγώνει» την ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία μέχρι να αποκατασταθούν αυτά τα κεντρικά ζητήματα. 

• Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής: «Η καταδικαστική απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνης σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρ. Μπελέρη, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, ιδιαίτερα μετά τις συστηματικές δημόσιες παρεμβάσεις της αλβανικής κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει στον έμπρακτο σεβασμό, από την αλβανική πλευρά, του κράτους δικαίου».

• Στην καταδικαστική απόφαση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας αναφέρθηκε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημ. Μάντζος. Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του «η απόφαση καταδίκης επιβεβαιώνει μια προδιαγεγραμμένη διαδικασία, την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί διπλωματικά. Οι διαρκείς δηλώσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης και η πρόθεσή της να εργαλειοποιήσει την υπόθεση για πολιτικούς σκοπούς, έχουν δημιουργήσει ισχυρό τεκμήριο παρέμβασης στη λειτουργία των πολιτειακών θεσμών.

»Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ προϋποθέτει τη θωράκιση του κράτους δικαίου, τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, την προστασία των περιουσιών  και των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου».

Παράλληλα σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ παρακολουθεί την υπόθεση, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει δίκαιη και αμερόληπτη δίκη στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.

• Πολιτική απόφαση ενάντια στο κράτος δικαίου χαρακτήρισε την καταδίκη Μπελέρη ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαν. Κεφαλογιάννης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Αλβανίας. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό η Ελληνική αντιπροσωπεία θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στο Βουκουρέστι και στην οποία το «παρών» δίνει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

• Υπενθυμίζεται ότι αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του πρ. Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του τόνισε ότι «Η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη».