Άλλο ένα «όχι» χθες στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια!

on .

FOITHTES DIAMARTYRIA 8 2 24

• Μία ακόμη κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια έγινε χθες στα Γιάννενα, όπως εξάλλου και σε άλλες μεγάλες πόλεις ανά τη χώρα. Πρωταγωνιστές ήταν φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ το «παρών» έδωσαν μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος. Την  ίδια στιγμή συνεχίζονται οι καταλήψεις σε Τμήματα των ΑΕΙ σε όλη τη χώρα και φυσικά και στα Γιάννενα.

Η συμμετοχή στο χθεσινό συλλαλητήριο κυμάνθηκε περίπου στα επίπεδα εκείνης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι φοιτητές με αφετηρία την Κεντρική Πλατεία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και επέστρεψαν μπροστά από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου. Η πορεία έγινε παρουσία έντονης αστυνομικής δύναμης και ολοκληρώθηκε ομαλά.

Οι δηλώσεις

«Η πρόσβαση σε ένα δημόσιο, δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας. Κάθε προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος θα μας βρει απέναντι», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας. Η ΑΔΕΔΥ στήριξε τη χθεσινή φοιτητική κινητοποίηση κηρύσσοντας στάση εργασίας στο Δημόσιο.

Από την πλευρά του ο πρ. βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ που είχε κηρύξει τη χθεσινή απεργία τόνισε πως «δεν κάνουμε πίσω» και πρόσθεσε πως «ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που φέρνει η κυβέρνηση, αφορά όλη την κοινωνία. Διαλύει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, βάζει δίδακτρα είναι ευθέως αντισυνταγματικός, είναι επιχείρηση διάλυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα των περιφερειακών». 

Ο κ. Μαντάς ξεκαθάρισε πως υπάρχει εναλλακτική πρόταση στην κυβερνητική πολιτική για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αυτή είναι η ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου, της φοιτητικής μέριμνας, της στελέχωσης των Πανεπιστημίων.

Τέλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ολυμπία Τσαπάρη τόνισε πως σύσσωμοι οι συνάδελφοί της είναι κατά την ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων λέγοντας πως «η ιδιωτική πρωτοβουλία είδαμε πού έφερε αυτή τη χώρα στα δημόσια Νοσοκομεία, στις μεταφορές... τι κάνει η ιδιωτικοποίηση».  

Η Μερόπη Τζούφη

«Είναι ώρα αγώνα και τα κυβερνητικά σχέδια πρέπει να ηττηθούν», τονίζει σε δήλωσή της η Μερόπη Τζούφη, υπεύθυνη Παιδείας της Νέας Αριστεράς. 

Αναφερόμενη στις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας, η κ. Τζούφη σημειώνει πως «φανέρωσαν το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: ιδιωτικά πανεπιστήμια και δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ. Η παιδεία από κοινωνικό αγαθό εκφυλίζεται σε εμπόρευμα και η μόρφωση από δικαίωμα σε προνόμιο. Προηγήθηκε η κατασυκοφάντηση των δημόσιων ΑΕΙ. Η κατάργηση τμημάτων και οι διαγραφές φοιτητών, η υποστελέχωση και η χρηματοδοτική ασφυξία, η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η πλήρης εμπορευματοποίηση των μεταπτυχιακών, η καταπάτηση του αυτοδιοίκητου, η θεσμοθέτηση της ΕΒΕ και ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση». 

Αποφασίζουν οι μειοψηφίες

Όσον αφορά πάντως τις καταλήψεις πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών και τις κινητοποιήσεις, φαίνεται πως τον πρώτο λόγο έχουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι… παραβλέπουν τις ενστάσεις της πλειοψηφίας των φοιτητών που φοβούνται ότι λόγω των κινητοποιήσεων θα χάσουν ένα ολόκληρο εξάμηνο σπουδών.

Χαρακτηριστική του τρόπου που αποφασίζονται οι καταλήψεις σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι επιστολή που έστειλε στον «Π.Λ.» φοιτητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών (το πλήρες κείμενό της δημοσιεύεται στη σελίδα 2), ο οποίος καταγγέλλει ότι ουσιαστικά μεθοδεύτηκε η συνέχιση της κινητοποίησης στο πλαίσιο συνέλευσης των φοιτητών και ψηφοφορίας που έγινε από αυτούς, τονίζοντας ότι ήταν διαφορετική η άποψη της πλειοψηφίας.