Σημαντικές ευθύνες επωμίζεται σήμερα ο κλάδος των μηχανικών!

on .

TSIGROS SYNENTEYKSH 1 2 24

• Σημαντικές ευθύνες επωμίζονται στις μέρες μας οι μηχανικοί ως επιστημονικός κλάδος, ο ρόλος των οποίων είναι καίριος σε μία σειρά από διοικητικές διαδικασίες που ξεκινούν από την τακτοποίηση αυθαιρέτων και φτάνουν μέχρι τον προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτίρια, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. 

Τα παραπάνω ζητήματα θα απασχολήσουν τα μέλη του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας τους για τη νέα χρονιά που θα γίνει σήμερα, Παρασκευή (λεπτομέρειες σελίδα 4). Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του τοπικού ΤΕΕ Γιάννης Τσίγκρος σε δηλώσεις του χθες απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής των μηχανικών στην εκδήλωση. Όπως είπε, «είναι μία καλή ευκαιρία αυτή να βρεθούμε όλοι μαζί, να συζητήσουμε τις πολιτικές της επόμενης ημέρας και να δούμε το μέλλον του κλάδου». Σημείωσε δε ότι τελευταία ο ρόλος του μηχανικού έχει διευρυνθεί, καθώς υπάρχει αύξηση στην εργασία τους, κάτι που οφείλεται κυρίως στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Ο μηχανικοί έχουν αναλάβει κρίσιμο ρόλο σε κάθε σχεδόν διοικητική πράξη που διεκπεραιώνεται στην κοινωνία, από τις ταυτότητες των κτιρίων ως τα αυθαίρετα, τις ηλεκτρονικές άδειες και το πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ’», σημείωσε ο κ. Τσίγκρος.

Ο προσεισμικός έλεγχος

Μία άλλη αρμοδιότητα που θα επωμιστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι μηχανικοί είναι αυτή του προσεισμικού ελέγχου δημοσίων κτιρίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, είναι σε εξέλιξη.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στα δημόσια κτίρια που θα έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων. Ο έλεγχος των κτιρίων θα γίνεται από μηχανικούς εγγεγραμμένους στο Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου, στο οποίο έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή 2.000 επαγγελματίες. 

Ημερίδα στα Γιάννενα

Σε τοπικό επίπεδο, για τη διαδικασία του προσεισμικού ελέγχου κτιρίων θα γίνει ειδική ημερίδα - σεμινάριο στα γραφεία του ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00. Κεντρικοί ομιλητές σ’ αυτήν θα είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος Δρ. Βασίλης Βαρδάκης και ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Πάνου, οι οποίοι θα ενημερώσουν τους μηχανικούς - μέλη του τοπικού ΤΕΕ ώστε να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις του προσεισμικού ελέγχου που θα διεξαχθεί στα δημόσια κτίρια της περιοχής μας. Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου ρωτήθηκε και για το ζήτημα των απανωτών παρατάσεων στα δημόσια και δημοτικά έργα που έχει μετατραπεί σε συνήθη πρακτική. Όπως είπε, το ΤΕΕ μπορεί να παρέμβει, όμως ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας είναι η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Δημοσίου Τομέα, η οποία έχει κάνει ήδη παρέμβαση. «Κάθε έργο είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και δεν μπορούν να μπουν όλα στο ίδιο τσουβάλι. Θα χρειαστεί πάντως να εντοπίσουν τις ιδιαιτερότητες που καταγράφονται σε διάφορες εργολαβίες για να τις αντιμετωπίσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.